Hoppa till huvudinnehåll

Bron över Kronbergsfjärden byggs 2017, Maria sjukhus säljs

Bro över Kronbergsfjärden (modell)
Så ska bron över Kronbergsfjärden se ut enligt resultatet i brotävlingen. Bro över Kronbergsfjärden (modell) Bild: Helsingfors stad gemma regalis

Helsingforspolitikerna har kommit överens om vilka investeringar staden ska göra under de följande tio åren.

Förhandlingarna avslutades i natt.

Enligt förhandlingsresultatet ska bron över Kronsbergsfjärden börja byggas 2017. Samtidigt ska staden utreda om det är möjligt att bygga en lättare version av Lokvägen, som ska gå igenom det nya bostadsområdet i mellersta Böle.

Byggandet av Sörnästunneln skjuts upp

Däremot kommer Sörnästunneln att skjutas upp till 2021.

Under investeringsförhandlingarna har politikerna också kommit överens om att sälja Maria sjukhus om inte stadens utredning visar att det finns ett behov av social- och hälsovårdstjänster i området. Också Lappviken sjukhus framtid är i vågskålen. Enligt förhandlingsresultatet kan området vid behov hyras till en utomstående part. Staden har nu tid på sig till och med 2015 att hitta en användning för verksamheten, därefter diskuteras anslagen för sjukhuset på nytt.

Investeringarna bergränsas av ett investeringstak på 435 miljoner per euro, som fullmäktige kom överens om i samband med en strategi som man fattade beslut om i våras.

Läs också:
Byggandet av Sörnästunneln eller Lokvägen skjuts upp?

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen