Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar oroade över mögelmisstankar

Bild: Yle sand

Ovetskapen är stor på Prästgårdsbackens daghem i Borgå. Föräldrar med barn i daghemmet är bekymrade över mögelmisstankar.

Personal har fått symptom av den dåliga inneluften och undersökningar är på kommande, men ovetskapen är stor. Föräldrarna fick mycket knapphändig information om misstankarna på föräldramötena som hölls för ungefär en vecka sedan, men ovetskapen är stor också bland personalen.

En del föräldrar tar det hela med ro, medan andra tycker att det känns obehagligt att föra sina barn till daghemmet där de utsätts för dålig inneluft.

En förälder som själv är överkänslig mot mögel får symptom via de kläder som barnen har haft på sig på dagis och av att röra sig i daghemsutrymmena. För den här familjen finns inge annan lösning än att flytta barnen till privat dagvård.

Klart är att utrymmena ska undersökas noggrannt efter årsskiftet, men vilka utrymmen som ska undersökas och vart barnen ska flyttas är oklart. Föräldrar är rädda för längre vägar till dagis och en del överväger att ansöka om en ny dagvårdsplats vid ett annat daghem redan nu. Det känns inte heller som en munter tanke att ha barnen kvar på Prästgårdsbacken efter årsskiftet om en del blir en byggarbetsplats med damm och byggbråte.

Personalen vill inte kommentera mögelmisstankarna i det här skedet då så mycket fortfarande är oklart. Ingen bland personalen är sjukskriven för tillfället.

Personalen och lokalitetscentralen kommer att informera föräldrarna skriftligt närmare årsskiftet då det blir klart vilka undersökningar som ska göras och i vilka utrymmen. Då borde det också vara klart var barnen tillfälligt ska placeras.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland