Hoppa till huvudinnehåll

Kulturmöten på Capri

Capri, San Michele
Capri, San Michele Bild: Yle/Mi Wegelius san michele

En ö där många världar möts, det kan man kalla medelhavsön Capri. Många storheter har varit här, allt från Churhill och Lenin till Sylvester Stallone och Julia Roberts. På Capri finns också läkaren och författaren Axel Munthes Villa San Michele. Vilken betydelse har Capri och Villa San Michele för kulturmöten mellan forskare, musiker, författare och andra konstnärer?

- Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela.

I samband med min resa till Capri tänker jag på det här citatet av barocklyrikern John Donne. I en annan variant heter det att ingen människa är en ö, sig själv tillräcklig, varje människa är en del av världen.

Visst stämmer det, men samtidigt, hur mycket vi än är delar av samma värld är det alltid fascinerande hur olika våra bitar av världen kan se ut. Lyrikern Gunnar Ekelöf skrev också i Färjesång (1941): "En värld är varje människa".

På öar blir våra världars olikheter ofta än tydligare för på dem avspeglar sig mycket liksom i komprimerad form. Då är en ö som Capri extra intressant.

Här har verkligt många möten skett, inte bara mellan världens bemärkta personer, som kända politiker, författare och skådespelare, utan också andra konstnärer, forskare och mindre kända personligheter som har mötts i exempelvis läkaren och författaren Axel Munthes Villa San Michele, med sina många porlande blomstervalv.

Hurdana kulturmöten kan vi stöta på på Capri i dag?

Petter Cottino, Capri, san michele
Petter Cottino Petter Cottino, Capri, san michele Bild: Marcus Laaksoharju petter cottino
- Frågan om vart och varför i livet, den sökte Munthe svar på bl.a. genom sin villa. När han sedan donerade  den 1948 till svenska institutet i Rom gav han också andra möjlighet att komma till en plats där de kunde finna sig själva och få arbetsro.

Det här säger Peter Cottino, intendent för Villa San Michele i dag.

Under mitt besök i Villa San Michele i april finner jag bland andra den svenske dirigenten Per Borin, sittande ute i solgasset, röd om magen och med en binge partitur framför sig som han genast givmilt delar med sig sina tankar om.

Lena Holger, Capri, San Michele
Lena Holger Lena Holger, Capri, San Michele Bild: Yle/ Mi Wegelius lena holger
Forskaren Lena Holger visar sig vara just den vars Helene Schjerfbeckbok är en fin bekant från tidigare och hennes Schjerfbeckföredrag väcker spännande frågor om forskarens identifiering med forskningsobjektet.

Selma Lagerlöf-sällskapets ordförande Susanne Nyman sprudlar i sin tur av Lagerlöfentusiasm. Och för forstmästaren Romi Rancken innebär Capri bl.a. tankar om adb:ns framväxt - ett hot eller en välsignelse? Mötet med Rancken synliggör extra tydligt den ständiga växelverkan mellan det eviga och det moderna överallt där människor möts.

Dokumenterat i Radio Vega söndag 15.9. kl. 09.03. och onsdag 18.9. kl. 11.03.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje