Hoppa till huvudinnehåll

Sidebyborna gläds åt vägreparation

Vägen mellan Härkmeri och Sideby får ny beläggning
Vägen mellan Härkmeri och Sideby får ny beläggning. Vägen mellan Härkmeri och Sideby får ny beläggning Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik skaftung

Vägen mellan Härkmeri och Sideby får ny beläggning. Arbetet började på torsdagen. Vägen har verkligen varit i dåligt skick, säger de som använder den.

- Det var inte en dag för tidigt. Vi har väntat på det här i många herrans år. Vägen har lappats flera gånger per sommar. Vi får hoppas att det blir ett slut på det nu, säger Bror Eriksson från Sideby.

- Ja, det var ju på tiden. Man har nog fått köra med tungan rätt i mun när man har parerat mellan groparna, säger Skaftungbon Ulf Rosendahl.

- Det betyder ju att vi får en bättre väg att köra på och behöver inte sitta och hoppa fram på vägen. Det har ju skakat så att vi har fått byta stötdämpare och alla sorter bara tack vare den dåliga vägen, säger Bror Eriksson.

Sidebyvägen en del av turistväg

Sidebyvägen ingår i Bottniska vikens Strandväg som fick nationell status som turistväg år 2010. Det är ytterligare en aspekt som motiverar att den nu bör hållas i bättre skick.

- Groparna har varit livsfarliga för cyklister och motorcyklister, säger Eriksson.

Alf Hoxell
Alf Hoxell. Alf Hoxell Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik hoxell

- Det är bättre för byn. Får se nu om de fixar vägen ända från riksåttan till Härkmeri by. Som du märker när du kör på den är nog den sträckan också i dåligt skick. Även Henriksdalvägen skulle behöva få oljegrus. Det är nästan den enda vägen i Kristinestad som saknar oljegrus, säger Alf Hoxell i Härkmeri.

Vägsträckan från riksvägen ner till Härkmeri, cirka fem kilometer, kommer att asfalteras i samband med att riksvägen får ny yta, och då med samma material som riksvägen får. Detta sker om ett par år, uppger kontaktperson Jarmo Eskola på Närings-, trafik- och miljöcentalen.

Centralens vägdirektör Anders Östergård ger inga löften alls för Henriksdalsvägen, utan säger att den får förbli grusväg.