Hoppa till huvudinnehåll

Supergrödan quinoa odlas framgångsrikt i landskapet

Bild: Yle/Dmitri Volgin quinoa

I Egentliga Finland har odlingen av grödan quinoa gett avkastning efter flera års försök. Finlands enda quinoaodling hittas i Tarvasjoki strax norr om Åbo.


Ute i världen har den proteinrika quinoan ett bra rykte och den betraktas som en supergröda tack vare dess hälsosamma egenskaper.

Jordbrukaren Juha Raininko säger att det krävs hårt arbete för att odla växten.

- Jag tror att grödan har en framtid men det kräver flera år att lyckas. Vi måste få ut den inhemska quinoan på marknaden och vi behöver också fler odlare, säger Raininko.

Det har tagit 15 år för odlarna och Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, MTT, att få fram en art som tål de nordliga breddgraderna.

Quinoa är en proteinrik gröda som ursprungligen härstammar från Sydamerika. Quinoa innehåller också nyttiga aminosyror. Grödan är dessutom glutenfri och passar därmed också glutenallergiker.

För tillfället är quinoan som hittas i matbutiken importerad men ifall skördarna fortsätter växa i några år till är situationen en annan, säger MTT:s specialforskare Marjo Keskitalo. Hon berättar att intresset för att odla quinoa är stort just nu och MTT har också delat ut frön till odlare som vill pröva på något nytt. Ett 20-tal jordbrukare runtomkring i landet har redan prövat på att odla växten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland