Hoppa till huvudinnehåll

Bland lingon och idoler

Gäst i kvällens Pixel är regissören Lauri Maijala som kom på den galna idén att göra en pjäs av det svenska proggbandet Blå Tågets låt På väg till koppargruvan. - Där vi en gång flått heter pjäsen på Viirus, men den har inget att göra med Kjell Westös roman.

I sången blir en gruvarbetare kidnappad av olika djur som kommit för att utkräva hämnd. Nokias Microsoft-affär har gjort pjäsen ännu mer aktuell, tycker Maijala. Han växte upp i en släkt där alla var skådespelare; hans morfar var Helge Herala som de flesta äldre tv-tittare minns.

- Den som bygger en bro mellan livet och döden, den blir en stor man. De orden sätter Christian Sandström i James Deans mun. Sandströms egenhändigt hopsatta musikal om James Dean hade igår världspremiär på stadsteatern i Valkeakoski. - Jag har tränat på gym och gått ner 15 kilo för den här rollen, säger Sandström som är både producent, manusförfattare, teaterchef och huvudrollsinnehavare.

Apelsinflickan blev konstnären August Uotilas varumärke, men själv glömdes han bort efter sin alltför tidiga död 1886. Nu gör han comeback i en makalös utställning i Helsingfors. I Vasa har Peter Lüttge hittat två tyska konstnärer som pressar saft ur lingon och havtorn, medan de lever nomadliv och letar efter smultronställen, ett ord som fattas på tyska.

Läs också