Hoppa till huvudinnehåll

Promenerar för kvinnor i u-länder

Berit Öhman
Berit Öhman. Berit Öhman Bild: YLE/Mira Myllyniemi berit öhman

Inkommande söndag ordnar Kvinnobanken den landsomfattande kampanjen Gå ett yrke till en kvinna. I svenska Österbotten ordnas evenemanget i Vasa, Jakobstad, Karleby och i Närpes.

I Vasa får deltagarna gå en fem kilometer lång promenad från Sandviksvillan längs stranden till Sunnanvik och tillbaka.

- I samband med den här promenaden kan man donera en summa pengar. Det är en frivillig avgift och man behöver inte betala för att få gå. Man kan också gå med ett större sällskap och betala en gemensam avgift. Men man har räknat i Kvinnobanken att ett yrke är värt 30 euro, säger Berit Öhman från Kvinnobankens avdelning i Vasa.

Kvinnobanken har beräknat att summan räcker till en yrkesutbildning för en kvinna i ett utvecklingsland. Dessutom kan man hjälpa fler kvinnor genom att köpa en aktie för 750 euro för att finansiera en hel bybank i ett utvecklingsland.

- Det är ofta firmor och Kvinnobankens avdelingar som brukar köpa sådana här aktier. Vår avdelning har till exempel två bybanker.

Nästan hela summan går till kvinnorna

Pengarna går så gott som oavkortat till kvinnor i uländerna.

- Det är det fiffiga med den här Kvinnobanken att till skillnad från många andra att allt administreras via Kyrkans utlandshjälp som själv har många projekt ute i världen, i olika uländer. Det betyder att det går väldigt lite pengar till administrativa kostnader. Det finns någon anställd i Helsingfors som sköter om marknadsföringen, beställer kaffe och trycker t-skjortor, men det går väldigt lite pengar annars till det och pengarna går dirket via Kyrkans utlandshjälp.

Kvinnobanken hjälper kvinnor i tolv olika länder.

- Man har gått in i olika samarbetsprojekt med kvinnor, till exempel så att man bildar de här bybankerna. De sköts av de lokala kvinnorna som själva sedan lånar ut pengar för en liten ränta.

Öhman berättar att det här har fungerat bra hittills.

- Kvinnorna får antingen en yrkesutbildning, eller får köpa en symaskin eller en ko, get eller frön så att de kan börja med odling. Tanken är att på ett mjukt och ekologiskt sätt höja deras levnadsstandard och utbildning så att de sedan kan föra det vidare till sina barn.

På Kvinnobankens webbplats finns videosnuttar med lyckliga berättelser om hur Kvinnobanken har hjälpt kvinnor i utvecklingsländer. Förutom att grunda bybanker stöder Kvinnobanken flickors utbildning och bekostar olika utbildningsanstalter.

Har samlat in över en miljon euro per år

Kvinnobanken grundades 2007 i Finland efter att en grupp kvinnor reste till Liberia och såg hur svårt det var för kvinnorna att få en utbildning och ett yrke.

- Så den har ju inte hållit på många år och ändå hade man i början på året samlat in 5 miljoner euro. Så det betyder över en miljon euro per år har man samlat in för de olika projekten. Det är en ganska stor summa bara på de olika donationerna, tillställningarna och mycket frivilligt arbete.

I fjol fick Kvinnobanken också priset för den bästa frivilliga medelanskaffaren i Finland.

Hoppas på flera hundra deltagare

Evenemanget Gå ett yrke till en kvinna ordandes första gången i Vasa i fjol och då hade de inte hunnit marknadsföra evenemanget. Bara 60 personer dök upp och i år hoppas Öhman att fler ska delta.

- Nog får det gärna komma flera hundra i alla fall.

Promenaden i Vasa startar från Sandviksvillan på söndag klockan 15. I Karleby går starten klockan 14 från Salutorget. I Jakobstad är samlingspunkten vid Fitness Club klockan 11. Och i Närpes startar promenaden från Vargberget klockan 14.

Om man inte har möjlighet att delta på någon av promenaderna finns det andra möjligheter att stöda Kvinnobanken.

- Man kan vara en sådan som ger en engångsavgift, eller så kan man betala varje månad. Så kan man också samla in pengar på sin arbetsplats. Och så kan man själv bidra genom att gå in på Kvinnobanken.fi och där finns alla kontonummer till Kyrkans utlandshjälp.

Fler medlemmar behövs

Dessutom hoppas Öhman att de ska få fler medlemmar till den regionala avdelingen i Vasa.

- Vi är kanske nu ett tjugotal aktiva och vi har över hundra på vår e-postlista - varje gång vi har haft något evenemang så har väldigt många kvinnor antecknat sig på en lista och har sagt att de vill också vara med. Men det är sedan svårt att få alla att komma när det gäller. Så vi tar gärna emot fler, både finskspråkiga och svenskspråkiga.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten