Hoppa till huvudinnehåll

Sommarens topp på Yle Fem

Sport, Solsidan och litet kungligt. Så ser listan ut över sommarens mest sedda tv-program på Yle Fem.

Att sammanställa eller läsa olika topplistor är ett populärt tidsfördriv och något som vi på Svenska Yles publikforskning också gärna gör. Då sommaren nu övergått i höst är det således dags att göra bokslut över lyssnandet, tittandet och surfandet för juni, juli och augusti 2013.

Tittartid i minuter ligger mellan 150 och 200.
Tittartid i minuter ligger mellan 150 och 200.

Räknat i minuter tittade finländarna generellt sett den här sommaren litet mindre på tv än under samma tid ifjol, vilket långt förklaras av att sommaren 2012 var en ovanligt stark tv-sommar, bl.a. med OS i London. Stora sportevenemang är innehåll som fortsättningsvis får finländarna att i stora skaror bänka sig framför tv-rutorna och det syns även på den gångna sommarens siffror.
Kvalmatchen i VM i fotboll i topp.
Kvalmatchen i VM i fotboll i topp.

Av de fem mest sedda programmen på Yle Fem under juni, juli och augusti 2013 är den överlägsna ettan en sportsändning; kvalmatchen i VM i fotboll som den 11.6 lockade nästan 355.000 tittare. Bland kanalens fem mest sedda program i sommar ryms även en annan sportsändning, VM i orientering, som en lördag eftermiddag mitt i juli lockade 189.000 tittare. Två avsnitt av svenska komediserien Solsidan och Elisabeth Rehns möte med drottning Silvia kompletterar listan över sommarens populäraste program på Yle Fem.
VM i friidrott toppade.
VM i friidrott toppade.

Hela sommarens allra populäraste tv-program på alla kanaler var föga förvånande VM i friidrott, med spjutfinalen 17.8 som lockade över 1,5 miljoner tittare. De båda finalsändningarna från tangomarknaden i Seinäjoki, en sändning av Sportrutan och prinsessan Madeleines bröllop hör också till sommarens mest sedda tv-program totalt sett.

Kaj Backman
chef för publikforskningen
Svenska Yle