Hoppa till huvudinnehåll

Vd:ns tankar inför permittering

Vd:ns tyngsta uppgift är helt klart den ekonomiska biten säger Ben Fagerström som just nu kämpar sig igenom den tredje krisen på familjeföretaget Marino i Söderkulla i Sibbo.

- Sedan 1958 har vi varit med om flera lågkonjunkturer. Själv minns jag väldigt bra oljekrisen på 70-talet, sedan var det ekonomikrisen på 90-talet och nu har det varit en väldigt lång kris sedan 2008. Vi har jobbat väldigt hårt och vi har kämpat med att hitta nya saker så vi kan upprätthålla vårt företag. Senaste år lyckades vi knappt komma på plus sidan, i år har det fallit katastrofalt eftersom kunderna har svårt att göra köpbeslut och det är det som påverkar oss.

Företaget tillverkar produkter utav glasfiber Bild: YLE/Elise Tykkyläinen sprutmåla

Marino har tillverkat glasfiberbåtar men också andra produkter utav glasfiber i över 50 år. För snart 30 år sedan tog Fagerström tillsammans med sina två bröder över företaget efter deras far. Som bäst hade Marino 50 anställda i sin fabrik i Bennäs, nära Jakobstad och 15 anställda i Söderkulla. För tillfället är de nere i drygt 20 anställda totalt. Det är en svår tid just nu berättar Ben Fagerström.

- Det är tungt, det är väldigt tungt berättar Fagerström. Vi vet ju att vi gör rätt men vi kan inte påverka marknaden. Vi måste bara försöka klarar oss, jag vet inte hur men vi har klarat oss igenom liknande situationer också tidigare, månne vi inte hittar på något nu också.

Följ med vd:n Ben Fagerströms tankar och hans dag på jobbet i tv-programmet Närbild på söndag 15.09 kl.19.50 i Yle Fem.