Hoppa till huvudinnehåll

Polis och lärare drabbade samman i Mexiko

Bild: EPA / Sáshenka Gutiérrez zócalo

Kravallpolis har stormat Mexico Citys historiska centrum för att avlägsna tusentals strejkande lärare från torget Zócalo.

Polisen använde vattenkanoner och tårgas för att få bort människorna. Demonstranterna använde sig av bland annat brandbomber.

Tusentals lärare har under de senaste tre veckorna bott i tält som de slagit upp på torget. Mexiko firar under veckoslutet sin självständighetsdag på torget, och därför hade demonstranterna fått order om att lämna platsen.
De flesta hade lämnat torget då tidsfristen löpte ut.

Lärarna protesterar mot en utbildningsreform som president Enrique Peña Nieto nyligen undertecknade. Reformen innebär försvagade rättigheter för lärarnas fackorganisation.

Lärarfacket har kritiserats för att vara korrumperat och för att ha för mycket makt över fördelningen av jobb. Sämre utbildade lärare uppges ha fått arbete på bekostnad av lärare med bättre kvalifikationer.

Röda korset uppger att 29 demonstranter skadades i samband med ingripandet. Minst elva poliser skadades och 29 "anarkister" greps, rapporterar landets säkerhetskommission.

Den nya lagen hör till de grundläggande strukturella reformer som president Nieto har arbetat för sedan han utsågs till president i december.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes