Hoppa till huvudinnehåll

Tarmo försöker rida på basketboom

Bild: Yle/Eivor Lindholm tarmo

Intresset för basket är nu på topp i Finland genom landslagets framgångar i EM i Slovenien. Den vågen försöker nu borgålaget Tarmo rida på. men det gäller att vara ute i tid.

Tarmos juniorchef jobbar flitigt i skolorna och ger gratis basketlektioner i åt eleverna för att locka fler juniorer till föreningen.Det ökade intresset för basket i Finland syns nu
också i Borgå. Fler elever har kommit till basketpresentationen.

Men det kan vara svårt att hålla kvar intresset, så att ungdomarna faktiskt kommer med i juniorverksamheten och träningsgrupperna, säger Tarmos ordförande Jaakko Jalonen. Därför borde det ingå i träningen att juniorerna kommer till representationslagets matcher Juniorerna kan lära sig en hel del av att följa med seniorernas spel. Om de unga spelarna får en aha-upplevelse av matcherna finns det större chans att de fortsätter med basket upp i vuxen ålder. Nu faller största delen av juniorna bort innan de ens kan försöka kämpa om en plats i representationslaget.

Det är inte lätt att överföra intresset för basket på landslagsnivå till lokal nivå. Publiken är kräsen, den vill se sitt lag vinna, men laget får inte vara för överlägset. Matcherna ska vara jämna och spännande så att utgången är oklar till sista spelsekunderna. Avgörs matcherna redan i tidigt skede blir de tråkiga och det syns som bortfall på läktarna, säger Jaakko Jalonen.