Hoppa till huvudinnehåll

Sverige firade Carl XVI Gustafs 40-årsjubileum

Kung Carl XVI Gustafs 40-årsjubileum som regent har firats i Sverige under veckoslutet. På söndagen fortsätter firandet då Stockholms stad har bjudit till dans på Stockholms slott.

Söndagens firande inleddes med gudstjänst i Slottskyrkan, där kungafamiljen och injudna gäster deltog.

Många nordiska statsöverhuvuden var på plats, bland andra drottning Margarethe av Danmark, norska kungaparet Harald och Sonja och Islands president Ólafur Ragnar Grímsson, rapporterar Aftonbladet. Från Finland deltog president Sauli Niinistö och Jenni Haukio.

Programmet fortsätter med dans på slottets borggård. I tillställningen, som är öppen för allmänheten, deltar kungen och kungafamiljen. På kvällen firas också kronprinsessan Victorias make prins Daniels 40-års födelsedag.

På lördagen firades jubileet med festmiddag på Nordiska museet och jubileumskonsert på konserthuset i Stockholm. Där höll statsminister Fredrik Reinfeldt ett hyllningstal till kungen.

– 40 år av förändring. Och under denna förändringens tid har kungen verkat. För Sverige. I tiden, sa Reinfeldt enligt Aftonbladet. På lördagens festkonsert uppträdde de svenska artisterna Lisa Nilsson, Tomas Ledin och Danny Saucedo.

Den 27-årige kronprinsen besteg tronen den 15 september 1973 då hans farfar kung Gustaf VI Adolf dog.

Se också:
SVT Rapport följde med firandet i Stockholm under dagen.

Läs också:
Madeleine väntar barn

Läs också