Hoppa till huvudinnehåll

FN bekräftar användning av saringas i Damaskus

Ban Ki-moon. Bild: EPA/JUSTIN LANE ban ki-moon

FN har klara bevis på att saringas användes i attacker förra månaden mot rebellkontrollerade områden i Damaskus utkanter. Enligt rapporten fann man tecken på sarin i 85 procent av de blodprov som togs på offren.

FN-experterna, som besökte Syrien i augusti, får inte säga vem som utfört kemgasattackerna - det var inte deras uppgift att ta reda på det. Bevisen för att hundratals människor dog av en saringasattack i staden Ghouta nära Damaskus är ändå "klara och övertygande". Gasen sköts enligt inspektörerna med en raket.

Ban Ki-moon: Kemiska vapen krigsbrott

FN-ledaren Ban Ki-moon fördömer kemgasattackerna i Syrien och kallar dem för krigsbrott. Vapeninspektörernas bevis på att kemiska vapen har använts är obestridliga, sade Ban inför FN:s säkerhetsråd tidigare på måndagen.

Ban åberopade FN:s säkerhetsråd att föreskriva "följder" för president Bashar al-Assad, ifall han inte uppfyller kraven för Rysslands och USA:s plan om att förstöra de syriska kemvapnen.

FN-inspektörerna har nu bekräftat, entydigt och objektivt, omfattande användning av kemiska vapen i Syrien, sade Ban. Det handlar om den mest betydande användningen av kemiska vapen sedan den irakiska diktatorn Saddam Husseins kemgasattack på staden Halabja år 1988.

- Det är ett krigsbrott. Jag litar på att alla kan fördöma detta fasansfulla brott med mig, sade Ban åt säkerhetsrådet.

Frankrike och USA: Syriska regeringen bakom kemgasattacken

Det är ingen tvekan om att den syriska regimen ligger bakom kemgasattacken mot Ghouta, sade den franska utrikesministern Laurent Fabius på måndagen i ankyntning till inspektörsrapporten.

Också USA anser att man utgående från rapporten kan misstänka Syriens regering för attacken. Enligt landets FN-ambassadör har regeringen saringas i sin besittning. Däremot finns det inga bevis för att oppositionen har av gasen.

Attacken uppskattas ha krävt 1 400 människors liv.

Läs också:
Västländer kräver skarp FN-resolution om Syrien
FN anklagar syriska rebeller för angrepp mot civila

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes