Hoppa till huvudinnehåll

Ingen svenskspråkig talterapi i Borgå

nallekort
nallekort Bild: YLE/Minna Almark terapi

Borgå är helt utan svenskspråkiga talterapeuter. De två anställa är moderskapslediga och ingen vikarierar dem.

Kartläggningar av barn i behov av talterapi skjuts nu på framtiden och många barn som har inlett sin terapi får avbrott i vården. Avbrotten i vården beror på att barn som har en betalningsförbindelse till privat talterapi inte får en ny förbindelse för att fortsätta vården då ingen i Borgå kan avgöra behovet av fortsatt vård.

Många frågetecken

Specialbarnträdgårdslärare Sara Wärnström säger att kön till talterapi hela tiden växer. Behovet av talterapi har ökat i Borgå under de senaste åren säger Wärnström.

Specialbarnträdgårdslärare Wärnström säger att kartläggningen av förskolebarnen inför skolstarten fortsätter som planerat, men att det är oklart hur behovet av talterapi ska slås fast. Två av de finska talterapeuterna får konsulteras vid behov, mera än så vet inte Sara Wärnström för tillfället. Hon säger att om vissa undersökningar är ogjorda så blir det i värsta fall öppet om förskolebarnet behöver personlig assistent då hon eller han börjar skolan eller inte.

Chefsläkaren omedveten om situationen

Chefsläkare Kati Liukko som är högsta chef för talterapeuterna är omedveten om avsaknaden på svenska talterapeuter. Hon tillträdde sin tjänst i början av månaden och har inte ännu ens hunnit diskutera med dem som jobbar med preventiv vård säger hon.

Borgås chefsläkare Kati Liukko säger att hon har fått en e-post från en talterapeut som söker efter jobb och att hon ska kontakta personen så fort som möjligt nu då hon har informerats om det prekära läget.

Läs också