Hoppa till huvudinnehåll

Obamas favorit vill inte längre bli centralbankschef

Lawrence Summers motiverade sitt avhopp med att utnämningsprocessen skulle bli för bitter. Bild: JASON ALDEN / POOL / EPA ekonomisk rådgivare

I USA har Vita Husets favorit för posten som nästa centralbankschef dragit sig ur spelet.

Den före detta finansministern och ekonomiska rådgivaren Lawrence Summers meddelade president Obama på söndagen att han inte längre är tillgänglig som Ben Bernankes möjliga efterträdare.

Det var i ett brev till president Obama som Lawrence Summers konstaterade att han befarar att utnämningsprocessen skulle bli bitter och varken tjäna centralbankens, administrationens eller landets intressen.

Han syftade troligen på den växande grupp demokrater som inte vill se honom som ny chef för USA:s centralbank. Det handlar om en liberal falang som är kritisk till den avregleringspolitik som Summers bedrev då han var finansminister under Clinton-eran.

Irriterad Obama söker ny kandidat

Också Wall Street har blivit allt mer skeptisk till Summers eftersom man inte tror att hans linje skulle gagna amerikanska affärsintressen. Han har dessutom anklagats för att vara både enväldig och kvinnofientlig.
Men Vita Huset har haft en annan syn, och det kom också fram i det meddelande där president Obama kommenterade sortin med att prisa sin förra ekonomiska rådgivares arbete för USA under de värsta krisåren.

Det var allmänt väntat att presidenten skulle utse chefskandidaten ännu den här månaden. Den nuvarande centralbankschefen Ben Bernanke har bara fyra månader kvar av sin period, och utnämningsprocessen kan vara tidskrävande.

Frågan är ifall Vita Huset nu nöjer sig med att vända sig till tvåan på favoritlistan, det vill säga till centralbankens viceordförande Janet Yellen. Både demokrater och nationalekonomer stöder Yellen som kunde bli Federal Reserves första kvinnliga chef någonsin.

Men det finns också spekulationer om att en irriterad Obama nu söker helt andra namn för den post som är mycket avgörande för såväl amerikansk penningpolitik som hela världsekonomin.

Mette Nordström, Washington

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes