Hoppa till huvudinnehåll

Topp fem på Västnylands webb

Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson.
Ärekränkt eller inte? Polisen utreder. Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson. Bild: YLE/Marica Hildén johansson mårten

Ryktesspridningen om Raseborgs stadsdirektör toppar webbstatistiken den här veckan. Också sprängämnesbeslaget i Hangö och sudanesiska flyktingar intresserade Yle Västnylands webbesökare.

Artikeln som berättar att Stadsdirektör Mårten Johansson i Raseborg ber polisen utreda i fall någon har gjort sig skyldig till ärekränkning mot honom var den mest lästa vecka 37. Det gäller bland annat ihärdiga rykten om att han skulle ha åkt dit för rattfylleri. Delvis handlar det om anonyma kommentarer på Svenska Yles webbplats. Artikeln har gett upphov till en livlig debatt.

Nyheten om att Raseborgs stadsdirektör är trött på rykten om rattfylleri var den näst mest lästa artikeln förra veckan. Rykten om att Johansson har blivit dömd för rattfylleri har cirkulerat i åtminstone två år. En tråkig effekt, enligt Johansson, är att ryktena till och med har letat sig in på fullmäktigenivå. Sannfinnländaren Petri Palin tog upp saken på stadsfullmäktiges möte (9.9) och ställde en fråga om stadsstyrelsens linje när det gäller tjänstemän och rattfylla.

På tredje plats den här gången hittar vi nyheten om att ett rekordstort sprängämnesbeslag gjordes i ett småhus i Hangö. Det var tullen som kom vapensamlingen på spåren och då polisen gjorde husrannsakan hittades rekordstora mängder farlig ammunition, sprängämnen och vapen. Mängderna är enligt polisen enastående för finländska förhållanden. En drygt 40-årig Hangöbo är anhållen och misstänkt för bland annat grovt skjutvapenbrott och sprängämnesbrott.

Svenska Yle beklagar misstaget med att publicera de anonyma kommentarerna som anklagade Raseborgs stadsdirektör för rattfylleri. Enligt Svenska Yles direktör Marit af Björksten är webbkommentarerna en juridisk gråzon. Yle har juridiskt ansvar för sina egna artiklar som publiceras på nätet, men inte för webbkommentarerna. Artikeln kommer på fjärde plats på topp fem-listan.

Nyheten om att Raseborg kan ta emot sudanesiska kvotflyktingar landar på plats fem. Stadsstyrelsen i Raseborg tar på måndag (16.9) ställning till ett förslag som går ut på att staden under 2014 tar emot en grupp om ungefär 25 sudanesiska kvotflyktingar. Nylands närings-, trafik- och miljöcentral har redan i våras frågat om Raseborg kan tänka sig ta emot sudaneser som för närvarande finns i Egypten.

Läs också