Hoppa till huvudinnehåll

"Värnplikten gammalmodig"

Jan Koskimies
Jan Koskimies Bild: Yle jan koskimies

Ojämlikt, dyrt och gammalmodigt. Det säger viceordföranden i fredsorganisationen De hundras kommitté, Jan Koskimies om värnplikten. Han stöder medborgarinitiativet om att avskaffa värnplikten.

Kampanjen tar inte ställning till hur försvaret skulle ordnas om värnplikten slopades, men De hundras kommitté har sin syn på saken.

- Vi tror på frivillighet för alla. Killarna borde ha samma rätt att antingen gå armén eller låta bli, som tjejerna har.

Billigt för staten, dyrt för samhället

Koskimies säger att dagens system inte bara är ojämlikt, utan också dyrt.

- Värnplikten är kanske ett billigt alternativ för staten, men dyrt för samhället.

Med det hänvisar Koskimies till att unga värnpliktiga nu förlorar produktiv studie- eller arbetstid, samtidigt som det talas om att karriärerna ska förlängas.

Rädsla för förändringar

Olika enkäter visar ändå att finländarna inte är redo att slopa värnplikten, trots att många andra länder har gjort det.

- Folk kanske inte känner till alternativen så bra och eventuellt är man orolig inför förändringar.

Att Finlands försvarsförmåga skulle lida om värnplikten avskaffades, är ändå något som man enligt Koskimies inte behöver bekymra sig över.

- Det krigas inte på samma sätt som tidigare, alltså behövs det inte heller likadana system som förr i världen.

 • Kerstin Karlberg och Willehard Korander

  Premiären närmar sig för Okänd soldat i Harparskog

  Nu finns pansarvagn och 40-tals lastbil på plats.

  Det närmar sig premiär för Okänd soldat på Västnylands nyaste utomhusscen i Harparskog. En lastbil från 1940-talet, en pansarvagn, gamla gevär och en hästkärra skvallrar om vad publiken har att vänta på premiären den 16 juni.

 • Säkerhetspolisen.

  DN: Säpo spanar på misstänkt terrorcell i Sverige

  Minst två personer mål för spaningen.

  Den svenska säkerhetspolisen Säpo spanar som bäst på en misstänkt terrorcell i Sverige. Det rapporterar tidningen Dagens Nyheter. Enligt tidningen ska det röra sig om minst två personer som tros vara inblandade i planeringen av ett terrordåd.

 • Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa

  Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

  Leder till arbetskraftsbrist på vissa orter.

  Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle