Hoppa till huvudinnehåll

"Digitaliseringen av biograferna en katastrof!"

– Det finns inte längre någon återvändo till den riktiga filmen i Finland, säger professorn i filmhistoria, Peter von Bagh. Digitaliseringen har trängt undan projektorerna som behövs för att se gamla klassiker i sin ursprungliga lyster.

Trots digitaliseringen är den 70-årige Peter von Bagh biografaktuell med en dokumentär om sin hemstad Uleåborg. Muisteja, som dokumentären heter, var en ögonöppnare för hur de triviala småsakerna i von Baghs barndom i Uleåborg sist och slutligen betydde väldigt mycket för hans identitet och den person han är idag.

– Genom dokumentären lärde jag mig uppskatta mitt förflutna, en insikt som är väldigt universell och som också fått andra än finländare att relatera till Muisteja, berättar von Bagh.

Om dagens finländska film kan man konstatera att den är ganska framgångsrik ur ett ekonomiskt perspektiv. Men von Bagh undrar om ett så litet land som Finland faktiskt kan producera ett trettiotal filmer om året som håller en bra kvalitet. Han uppskattar att den stora publiken kommer att tröttna på den inhemska filmen inom ett par år.

– Men ingen har lidit lika mycket av digitaliseringen som Charlie Chaplin. Jag kan inte se hans filmer som digitala restaurationer. Hela den materiella sanningen saknas, menar von Bagh som nyligen skrivit en bok om den stora filmkonstnären.

Det har skrivits tusentals biografier om Chaplin, men von Bagh tycker att det är Chaplins filmer som är det personliga i Chaplin.

– Jag skrev ett brev till den kontroversielle Chaplin när han kom ut med sin sista film, Grevinnan från Hong Kong. Var lugn, er film är fantastisk! skrev von Bagh. Han väntar fortfarande på Chaplins svar.