Hoppa till huvudinnehåll

Många faror lurar i Costa Concordia

Saltvattnet har gått hårt åt Costa Concordias skrov medan det har legat på Medelhavets botten. Inne i skrovet - som är två gånger större än Titanic - lurar många faror. Krossat glas, bestick och köksknivar flyter i en sörja av rutten mat och oljor.

Vraket är en brottsplats, så bärgningsdykarna får inte ta sig in utan kustbevakningen. 32 personer dödades i olyckan den 13 januari 2012, och två kroppar saknas ännu. De finns antingen under fartyget eller någonstans inne i det.

Rutten mat och vassa föremål

Ingen har varit inne i vraket sedan dödsoffren bärgades för cirka ett år sedan, men dykarna har en ganska bra bild av hur det ser ut där. De kylskåp och frysanläggningar som inte öppnades under olyckan är fortfarande stängda och fyllda med mat som har ruttnat i över ett och ett halvt år.

Costa Concordias fem restauranger var alla öppna när fartyget välte, och enorma mängder mat stod framdukad. Ombord fanns mat som skulle räcka en vecka för fartygets 4200 passagerare plus lite extra.

I de mörka korridorerna flyter krossat glas, knivar och andra vassa metallobjekt. Dessutom finns det lakan och gardiner som dykare lätt kan snärja in sig i, och möbler och andra stora föremål som är lösa inne i vraket.

Många värdefulla föremål

Det finns mängder av värdefulla föremål kvar i vraket. I passagerarhytterna finns kassakåp med personliga värdeföremål, och dessutom finns det mängder av dyra saker ombord som fanns i Costa Concordias lyxbutikers sortiment.

Inga värdeföremål har ännu bärgats, men en skeppsklocka försvann under mystiska omständigheter några månader efter olyckan. Kvar finns mycket annat som är lockande byte för tjuvar.

Dessutom finns det personliga tillhörigheter i hytterna som man hoppas kunna returnera till ägarna.

Det marina livet påverkas

Costa Concordia-olyckan har påverkat det marina livet i området på många sätt. Den kvarblivna maten har ätits upp av fiskar och fiskmåsar. Lokala fiskare berättar att fiskarna kring den lilla ön Giglio har blivit mycket större och svårare att fånga efter olyckan, och måsbeståndet har vuxit.

Ön Giglio ligger i Pelagos Sanctuary, Medelhavets största marina naturreservat, så vattnet inne i Costa Concordia måste renas innan det pumpas ut. I vattnet finns ännu motorolja och matlagningsoljor som inte är vattenlösliga och skulle förorena havet.

Läs också