Hoppa till huvudinnehåll

Nu tar skolan upp hyfs och pli

Vittsar skola
På matrasten och på gården kan man öva upp goda vanor. Vittsar skola Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist vittsar skola

- Målet med en temavecka om hyfs och pli i skolan är att visa var och en att ett gott uppförande påverkar välbefinnandet i hela skolan, både för en själv och för alla andra, säger undervisningsrådet Christina Anderssén vid Utbildningsstyrelsen. Kommentera gärna temat! Hur kunde man förbättra den s.k. umgängesfostran i dag?

Genom sitt uppförande kan man skapa trivsel, betonar hon och en positiv atmosfär. Det här uppnår man bäst med god vilja och inget tvång, säger hon vidare.

Christina Anderssén, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen
Social kompetens är viktigt, säger Christina Anderssén. Christina Anderssén, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen Bild: privat undervisningsrådet

- Eleverna behöver få uppleva det här konkret, säger Anderssén.

Stress påverkar beteendet

Skolelever ute på rast
Den digitala världen allt viktigare för unga. Skolelever ute på rast Bild: Mika Kanerva skolgårs

Anderssén säger att dagens hektiska tempo nog påverkar vårt beteende. Vi är stressade och far omkring och hinner inte alltid fundera på hur vi bemöter varann. Jag tror det kan vara på sin plats att öppna ögonen för det här.

Utbildningsstyrelsen har producerat ett material för både lärare och vårdnadshavare om temat. I materialet finns tips för vad man kunde göra på rasterna kring temat och olika sorters jippon.

Studerande framför dator
Unga umgås mer sällan ansikte mot ansikte. Studerande framför dator Bild: Yle webben,studerande

Sociala kompetensen lider

Enligt Anderssén umgås vi ganska lite ansikte mot ansikte i dag och man är van att umgås via klick.

- Jag tror att vi behöver lyfta upp det här jämsides med digitala kompetenser. Vi behöver också sociala färdigheter, som är förutsättningen för att kunna samverka med andra i samhället, summerar Anderssén.

Hyfs och pli för hela livet

Målet är att fokusera på gott uppförande och sociala färdigheter både i skolor, i hemmen och i det framtida arbetslivet. Både Mannerheims barnskyddsförbund MLL och Utbildningsstyrelsen har publicerat material kring temat på sina webbplatser.

Tolerans och hänsyn också viktiga teman. Bild: Yle invandrare

Teman som uppmärksammmas är vikten av att säga tack och förlåt, lyssna och hjälpa andra, inte mobba utan inkludera andra i lekar, behovet av sömn och vikten av jämlikhet.

I skolan kallas ämnet umgängesfostran och det utgör en ämneshelhet i förskolan, den grundläggande utbildningen och i utbildningen på andra stadiet.

Gott exempel viktigt

Målet är belysa vad som är gott uppförande och goda seder och hjälpa barn att träna dem under hela skolåret, skriver Utbildningsstyrelsen på sina sidor. Ämnet berörs särskilt under skolmåltider och raster. Det är också möjligt att behandla kulturell mångfald under temaveckan.

I materialet om temat nämns också betydelsen av gemensamma mål och delad framgång. Då är det också möjligt att glädjas över framgångar tillsammans med barn och unga.

Kommentera gärna temat! Hur kunde man förbättra den s.k. umgängesfostran i dag?

Mannerheims barnskyddsförbund exemplifierar Hyfs och pli via Mumin, videomaterialet hittar du här!

Till det skriftliga Muminmaterialet

Till material om mångkultur under rubriken Mångkulturellt festår

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa