Hoppa till huvudinnehåll

Robert Åsbacka om kampkonst och litteratur

Robert Åsbacka
Robert Åsbacka Bild: Schildts & Söderströms förlag robert åsbacka

Sedan slutet av 1980-talet har Robert Åsbacka hållit på med den traditionella kinesiska kampkonsten tai chi chuan eller taijiquan.

När han bestämde sig för att som 50-åring mäta sig med yngre tävlande i EM i Italien i december 2012 började han hårdträna och gick från 2 träningspass i veckan till två träningspass per dag under ett års tid.

Den nyutkomna boken Bara man håller på så blir det hyfsat bra till slut baserar sig på dagboksanteckningar från november 2011-december 2012 där Åsbacka skriver en hel del om själva tränandet och om tävlingsgemenskapen, men samtidigt reflekterar han över sin väg från verkstadsgolvet till författarskapet som hittills resulterat i nio böcker.

För Åsbacka har kampkonsten blivit ett andningshål från skrivandet, men också ett sätt att ägna sig åt kamp under kontrollerade former tillsammans med vänner – långt från ungdomens gatuslagsmål som Åsbacka ägnade sig åt upp i de sena tonåren:

”Tävlingen är för mig en lek. Ilskan, eller om man vill använda ett stort och med förödande ord, hatet, är något helt annat.”

Under det intensiva tränings- och tävlingsåret inser Åsbacka att det som varit en kär hobby kanske övergått i något man kunde kalla för besatthet – något som antagligen hänger ihop med Åsbackas personlighet: han beskriver sig själv som en typisk långdistansare både till kropp och till mentalitet, dvs. långsam och uthållig:

”Att rutinerna ska öppna mot något. Det där, känner jag, är något av kärnpunkten i det mesta jag håller på med. Rutinen, upprepandet, förutsättningslösheten. Att bara göra. I bästa fall hittar man något på andra sidan som man aldrig annars skulle komma fram till. Bortom rutinen finns en dold dörr. Kanske.”

På ett annat ställe i boken skriver Åsbacka att han inte är någon vän av genvägar: ”snarare tvärtom, finns en omväg, så tar jag den.”

På Youtube finns några klipp där Robert Åsbacka medverkar i kampsportssammanhang:

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje