Hoppa till huvudinnehåll

Rydman: Männistö har mitt förtroende som gruppordförande

Spotlight
Wille Rydman säger att Lasse Männistö är en bra gruppordförande för partiets fullmäktigegrupp, trots det häftiga ordkriget på FB Spotlight Bild: YLE 6577 0412 000

Wille Rydman säger nu att diskussionen mellan honom och Männistö är avslutad och att Männistö har hans förtroende.

Det var i går på måndagskvällen som ett häftigt ordkrig inom Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors bröt ut på Facebook. I huvudrollerna fanns gruppordförande Lasse Männistö och gruppmedlemmen Wille Rydman. Men också Saul Schubak, som är tidigare vice ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund deltog i debatten och tog Rydmans parti.

Diskussionen började med att Männistö delade en kolumn om ungdomsförbundets ordförande Susanna Koski som hade skrivits av en journalist på MTV3. Därefter kommenterade Rydman med att "Känns det bra nu då du delar sådan här dynga om dina partikamrater på sociala medier. Inom partiet finns det olika åsikter och bra så, men att dela texter som kastar dynga på partimedlemmar är helt enkelt fult. Jag väntade mig mera av dig"

Männistö svarade att han inte kan anses skyldig till att slänga dynga, det har börjat någon annanstans.

Männistö: Vissa ideologiska skillnader mellan mig och Rydman

Wille Rydman säger nu att diskussionen är avslutad.

- Vi har varit i kontakt med varandra efter Facebook-debatten. Och jag anser inte att det finns så stora meningsskiljaktigheter inom gruppen. I allmänhet har vi samma åsikt, säger Rydman till Yle Huvudstadsregionen.

I går skrev du att du måste omvärdera din syn på Männistö som gruppordförande. Har du ännu förtroende för honom?
- Ja, det har jag. Männistö har bett om ursäkt och jag litar på Lasse. Han är en bra gruppordförande.

Lasse Männistö säger också att diskussionen mellan honom och Rydman nu är avslutad efter att Männistö i ett senare inlägg på Facebook konstaterade att han inte borde ha delat kolumnen om Koski.

- Det finns en del ideologiska skillnader mellan mig och Rydman, till exempel när det gäller synen på sexuella minoriteter och invandrare. Men däremot är vi av samma åsikt i ekonomiska frågor, säger Männistö.

Männistö anser ändå att det överlag inte finns stora meningsskiljaktigheter inom Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors.

"Båda vill ha synlighet"

Gruppens vice ordförande Terhi Koulumies säger att både Rydman och Männistö är unga män i samma ålder som vill få synlighet.

- Rydman är på samma linje som Koski (ungdomsförbundets ordförande) och nu gör man bara politik av det.

Men finns det då olika fraktioner inom gruppen, till exempel en liberal och en konservativ?
- Nej, i den mening det finns olika grupperingar baserar de sig mer på kompisförhållanden än på ideologi, säger Koulumies.

Koulumies säger att enligt henne var debatten mellan Männistö och Rydman ingenting mot den som förs på fullmäktigegruppens stängda Facebookgrupp.

En annan fullmäktigeledamot säger att de grupperingar som finns inom fullmäktigegruppen handlar om en mer marknadsliberal och en mer "grön" grupp.

Risto Rautava anser att meningsskiljaktigheterna inom fullmäktigegruppen inte bör blåsas upp.

- Man får vara av olika åsikt inom gruppen. Och nu går vi vidare. Fastän jag förstår att media vill lyfta upp det här, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen