Hoppa till huvudinnehåll

Älgmannen lever för konsten

Seportaget: Älgmannen
Seportaget: Älgmannen Bild: Inbreed film / Johan Karrento älgmannen

Konstnären Juha Pykäläinen är i första hand målare. Men när utställare för den Nordiska festivalen Nordic Cool 2013 kommer till Åland på jakt efter utställningsobjekt är det Juhas älgtorn man fastnar för.

Älgtornen är byggda för att fungera som jakttorn och Juhas inspiration var att bygga jakttorn som inte såg ut som vakttorn utan någonting som passade bättre in i landskapet och som gjorde folk lite gladare. Älgtornen har sedan dess blivit populära bland ålänningarna och tornet distribueras även till Europa av ett svenskt företag.

Livet för en konstnär kan bjuda på många överraskningar och att dessa fyra meter höga älgtorn nu ska ställas ut på den största Nordiska kulturfestivalen någonsin utanför Norden - på John F. Kennedy Center for the Performing Arts i Washington DC - kommer som en överraskning för Juha. Det blir nervösa förberedelser och ovana situationer för en konstnär som är van vid det aningen stillsammare Åland. Efter festivalöppningen med alla dess jippon återvänder vi med Juha till det vintriga Åland och går in i konstnärens vardag och försöker hitta vad som egentligen är viktigt i en människas liv.

Filmen handlar om en sextioårig konstnär som kan se bortom framgång och uppmärksamhet och koncentrera sig på att leva med och för konsten.

Seportaget: Älgmannen
Yle Fem torsdag 19.9.2013 kl. 21.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Regi: Johan Karrento, Inbreed film, 2013