Hoppa till huvudinnehåll

Det här är inte underhållning!

Arman har åkt världen runt. Bild: X3M/Catariina Salo arman alizad

Mannen bakom succéprogrammet Kill Arman är nu tillbaka med en ny serie.

Viimeinen ristiretki (Det sista korståget) är ett nytt sorts reseprogram där Arman Alizad lyfter fram vardagen hos befolkningen på några av världens tuffaste ställen att leva på. Under säsongen besöker Arman slumområden i Brasilien, gatubarn i Kambodja och den Sibiriska kylan. Han lever med befolkningen, sida vid sida, i tio dagar för att få en bild av vad de går igenom varje dag.

- När vi funderade över det här programmet var det främst två saker vi hade som mål: människor och känslor, berättar Arman.

- Det finns många tv-program där personer lever och överlever i svåra situationer, men då handlar det främst om testosteron-tv där man släpper ner en naken Bear Grylls på Nordpolen och följer med hur han klarar sig. Där saknas det som vi vill ha, det vill säga människor som lever i de här förhållandena hela livet.

Kritiken låter inte vänta på sig

Det som ofta dyker upp när man gör den här sortens program, är att man använder sig av människors livsöden för att göra tv. Arman berättar att han blivit tillfrågad hur han kan göra underhållning av människors misär. Han har ett rakt svar till sådana spekulationer.

- Det här är inte underhållning. Om någon har sett programmet och tar det som underhållning så är den människan vrickad. Det vi gör är dokumentär om hur världen ser ut och det enda jag ångrar är att jag inte gjort den här serien tidigare.

Ingen lätt resa.

Feber, tarmproblem, vätska i lungorna och uppsvälld hjärna. Det är vad Arman fick stå ut med efter att ha drabbats av höjdsjukan på 5 500 meters höjd i Himalaya.

- I fyra dagar vandrade vi ner från berget och det blev varmare och värre hela tiden. Utan att kunna äta eller dricka tog jag mig till det närmaste sjukhuset där de sedan konstaterade att jag hade fått en riktigt kraftig tarminfektion.

Första avsnittet av Viimeinen ristiretki kommer ikväll (18.9) klockan 21 på Jim. I första delen lever Arman sina 10 dagar bland skräpsamlare och gatubarn i Kambodja.

Om du vill se mer av Arman kan du ta en titt på klippet där X3M-tv pratar om twogging och världens undergång med honom,