Hoppa till huvudinnehåll

Frälsningsarmén firar nyrenoverad boendeenhet

De nya invånarna fick flytta in redan i december i fjol. Bild: Yle/Hanna Nordenswan frälsnignsarmén

Invigningen av Frälsningsarméns nya boendeenhet för långtidsbostadslösa har i dag på onsdag firats med pompa och ståt i Berghäll. Det var bland annat bostadsminister Pia Viitanen och Frälsningsarméns europeiska länders sekreterare kommendör Birgitta Brekke som deltog i invigningsfesten.

- Vi är på riktigt gott humör och det var imponerande hur välinsatt bostadsminister Viitanen var i Frälsningsarméns verksamhet, säger Eero Untamala som är chef för boendeservicen vid Frälsningsarmén.

Verksamheten inleddes i ny form i december i fjol då de nya invånarna fick flytta in i de renoverade lägenheterna på Alpgatan. Renoveringen blev helt klar under sommaren.

Totalrenoveringen kostade upp till 8 miljoner euro och finansierades med hjälp av staten via ARA (finansierings- och utvecklingscentralen för boendet) samt ett räntestödslån där staten står som garant.

Totalrenoveringen av de gamla utrymmena var en del av programmet för att minska på långtidsbostadslösheten i huvudstadsregionen. I dag erbjuder enheten tak över huvudet för lite på 80 långtidsbostadslösa.

Frälsningsarmén öppnade härbärgen i Finland för första gången år 1908. År 1937 blev huvudbyggnaden i Helsingfors färdig och verksamheten flyttade till de nuvarande lokalerna i Berghäll. Härbärget gjordes om till en boendeenhet under 1970-talet och år 2011 inledde med totalrenoveringen som nu blev färdig.

Läs också