Hoppa till huvudinnehåll

Från lek till allvar i ÅIFK

Den svenske topptränaren Ulf Andersson har blåst nytt liv i Åbo IFK:s handbollsverksamhet. Han lotsar sedan sommaren både herr- och damlaget och vill att spelarna satsar allt på handbollen.

I stället för att slänga slantarna på dyra utländska spelarförstärkningar valde ÅIFK denna säsong att satsa på en meriterad tränare, som leder såväl föreningens dam- och herrlag som juniorverksamheten. Detta alternativ kostar i praktiken lika mycket som förra säsongens koncept med tre estniska herrspelare, men nyttan ska vara både större och framför allt mer långsiktig.

Valet föll på Ulf Andersson, som vunnit mästerskapet i både Sverige och Danmark. Han har även avlagt Mastercoach-tränarutbildningen, likt endast ungefär 150 andra i hela världen. Andersson har de senaste åren utbildat finländska tränare för Handbollsförbundets räkning.

– Det här var precis det jag ville ha. ÅIFK kunde presentera en helhetslösning jag hade svårt att tacka nej till, jag vill ju jobba med handboll på heltid, säger Andersson som beskriver sig som en 48-åring som älskar handboll.

”Lever och brinner för handboll”

Det märks även på träningarna, berättar spelarna. Christoffer Nyström och Anna Harri är bärande krafter i sina respektive lag, och de har endast gott att orda om sin nya tränare.

– Han är jätteengagerad, och lever och brinner för handboll. När han motiverar oss och berättar saker får han nästan själv gåshud. Det är otroligt för oss spelare att ha en tränare som faktiskt tycker så mycket om handboll, säger Harri.

– Han är väldigt kunnig. Man märker att han är en professionell tränare, det är ett stort steg till tränare vi haft förut, berättar Nyström.

Båda två hyllar ÅIFK:s val att satsa på ett meriterat tränarnamn och menar att motivationen bland spelarna är väldigt hög. Även sommarens annorlunda fysikträning under tidigare toppspelaren Ari Nurminens ledning har gett ett lyft.

– Och det att föreningen satsar också på damlaget och inte endast på herrlaget gör att vi som damspelare känner oss viktiga och då kommer vi också mycket hellre till hallen och tränar, säger Harri.

Handboll ska vara prioritet nummer ett

Kraven Ulf Andersson ställer på sina spelare är högre än vad man tidigare är van vid i ÅIFK. Han vill att spelarnas liv kretsar kring handbollen och att det inte bara är en hobby vid sidan om. Detta är något till exempel svenska spelare lär sig från barnsben, medan kulturen är på en annan nivå i Finland.

– Man måste prioritera handbollen mycket, mycket högre om man ska lyckas inom sporten. Spelarna har självklart fått ändra sin inställning och öppna sina sinnen för att ta emot alla nya saker, säger Andersson.

Detta tankesätt välkomnar Christoffer Nyström.
– Alla satsar faktiskt hundra procent nu. Alla är tända att satsa den här säsongen och vill verkligen vara med.

Den högre kravnivån och de ökade träningsmängderna har inte skrämt bort spelare, utan Andersson har lyckats bredda både dam- och herrtruppen. Det är två unga lag som går in för den nya säsongen och resultaten är inte det viktigaste i detta nu.

Andersson glädjer sig över mottagandet han fått bland spelarna och framför allt respekten de visat gentemot klubbens satsning.

– Det gör att jag känner mig hemma i det här arbetet, säger Andersson. När en klubb vill göra en förändring är det inte alls säkert att spelarna är på samma plan. Men när en tränare också kan visa för laget att det här kommer att bära frukt får man med spelarna på ett fantastiskt sätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport