Hoppa till huvudinnehåll

Jourhavande läkare: "Man är nog väldigt långsam"

.Anestesiläkare Edward Munsterhjelm säger att han helst inte arbetar då andra människor sover. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström anestesiläkare

Nya forskningsresultat om jourarbetets negativa effekter verkar inte avskräcka unga medicinstuderande från att dejourera.

Enligt en amerikansk forskning ligger en läkares IQ efter ett jourpass på 24-31 timmar på omkring 70 vilket motsvarar en lindrig utvecklingsstörning. Resultaten överraskar inte anestesiläkaren Edward Munsterhjelm som har personlig erfarenhet av att jourarbeta.

- Man är nog väldigt långsam. Allting tar lång tid och det är kanske lite svårt att företa sig någonting. Jag går nog rakt och lägger mig när jag kommer hem, beskriver Munsterhjelm känslorna efter ett jourpass på 24 timmar.

Efter ett långt pass är det lättare att göra misstag som i värsta fall äventyrar patientsäkerheten.

- Jag misstänker att farosituationerna kanske ligger däri att man själv inte riktigt lägger märke till misstag man gör. Jag tror att när man är tillräckligt trött har man kanske en lite överoptimistisk bild av hur bra man själv klarar sig, säger Munsterhjelm.

Erfarenhet och pengar jourarbetets morötter

Enligt överenskommelser får man 1,5 gånger mera lön än vanligt för jourarbete och dubbellön då man dejourerar nattetid.

Studerande ser jourarbete som en del av det blivande yrket och den högre lönen är ju inget minus konstaterar medicinstuderande Johan Sanmark.

Medicinstuderande Johan Sanmark ser framemot att dejourera Bild: YLE/Rose-Marie Sundström thorax ordförande 2013

- Jag tror att var och en av oss, precis som jag, tänker på att få bröd på bordet varje morgon. I och med att man i slutskedet av studierna har möjlighet att joura så är det ju ett ganska vettigt sätt att bekosta levnadskostnaderna, säger Sanmark.

Många ser jourarbetet också som en bra möjlighet att lära sig fort och skaffa erfarenhet på. Edward Munsterhjelm säger att jourarbete kan te sig spännande i början.

- I början av karriären så upplever man ofta att det kanske är lite grand spännande att dejourera. Det kan vara spännande då de kommer emot saker som inte kommer emot dagtid. Förståss med stigande ålder så är det inte längre spännande för att det är bekant det som kommer emot och ställvis så känns det ju nog som att man kunde göra något annat, konstaterar Munsterhjelm.

Psykoterapeut Monica Halinen om sömnens betydelse