Hoppa till huvudinnehåll

Konstsamfundet väcker kritik

Kritiken mot Konstsamfundet ökar i och med det kärva ekonomiska läget för papperstidningarna. Journalisten Sylvia Bjon är rädd för att KSF Medias tidningar ska tappa sin ställning. Författaren och kulturpåverkaren Michel Ekman säger att Konstsamfundet borde satsa på nya strukturer i stället för att permittera sina journalister.

– Om man ser sig omkring så är finlandssvenskheten i en ganska kritisk situation. Vi blir allt osynligare i offentligheten och då borde vi satsa våra pengar på det som är språkbaserat eftersom språket är det som definierar finlandssvenskheten. Utan språk finns det ingen finlandssvenskhet och massmedia är absolut centrala där, säger författaren och kulturpåverkaren Michel Ekman till Yle Nyheter.

Nytt museum förargar

Ekman ogillar att Konstsamfundets tidningsbolag KSF media permitterar för andra gången i år samtidigt som ägaren är redo att satsa 50 miljoner på ett konstmuseum.

– Det har inte någon som helst betydelse för finlandssvensk framtid.

Det kan ses som projekt på två helt olika områden, å ena sidan konst och andra sidan tidningar och press. Kan man inte tänka sig att det här är två helt skilda saker?

– Det är inte två skilda saker. Sedan Amos Anderson skrev sitt testamente har finlandssvenskarnas situation blivit mer kritisk och då gäller det att prioritera. Både Konstsamfundet och de finlandssvenska stiftelserna har en så stor betydelse för vår överlevnad att de måste prioritera - och det är språket de måste prioritera.

Webben kräver mer

På tidningarna hoppas man att sparandet inte syns i kvaliteten. En enskild journalist har under årens lopp fått fler arbetsmoment per dag. Det förklaras delvis av mindre resurser och delvis av fler arbetsuppgifter i och med webben.

– Vi är hela tiden färre och färre. Det känns som ett evigt krympande där man jagar minuset med att spara och skära. Egentligen tycker jag att det här borde vara en period med mera resurser eftersom det händer mycket i mediebranschen, säger Sylvia Bjon som är journalist och huvudförtroendeman.

Också Michel Ekman lyfter fram nödvändigheten i att hänga med i webbjournalistikens snabba utveckling.

– Det är nödvändigt för tidningarnas överlevnad. Konstsamfundet borde satsa på det här, inte permittera sina journalister samtidigt som de lägger på dem nya uppgifter. Det finns många goda finlandssvenska journalister och återväxten är också god. Problemet är bara att det inte finns pengar att anställa dem.

”Förut fanns finlandssvensk ideologi”

Samtidigt oroar tanken att KSF medias tidningar ska tappa sin position i samhället. Om man inte håller sig framme, blir man snabbt bortglömd.

– Det här tidningsföretaget ska ha en viss tyngd och en viss synlighet i samhället. Om man bara har en krympningsstrategi så kan det hända att man tappar sin betydelse, säger Bjon.

Michel Ekman anser att Konstsamfundets linje som ägare har förändrats i takt med samhället.

– Den här massiva, nyliberala tankeställningen syns också där. Det enda man räknar är pengar. Man ser inte vad någonting är värt utan bara vad det kostar. Förut fanns det en allmän finlandssvensk ideologi som var övergripande i verksamheten. Nu sysslar de huvudsakligen med att räkna pengar. De är bra på att investera men de har inte ett hum om vad de ska göra med pengarna, säger Ekman.

Läs också:

Papperstidningarna dör, ny teknik finlandssvenskarnas chans

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje