Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren fortsätter i Årets öppna trädgård

Lars-Ole Barkar och Marita Risku
Lars-Ole Barkar och Marita Risku i sin trädgård i Sundom i Vasa. Lars-Ole Barkar och Marita Risku Bild: YLE/Mira Myllyniemi lars-ole barkar

Det varma vädret forstätter och därför kan man ännu inte tala om en termisk höst. I Finland börjar den termiska hösten då dygnets medeltemperatur hålls mellan +10 °C och 0°C.

Vi besökte Marita Riskus och Lars-Ole Barkars trädgård i Sundom i Vasa för att se hur det varma vädret påverkar växtligheten.

- Det är klart att växterna påverkas, de kan ju växa mycket längre. Och i år är det ganska bra för att sommaren var ganska dålig mitti så det var mycket som kom i gång sent. Så just nu så har klematisarna sin toppblomning, säger Riska.

Hoppas på långsam övergång

Enligt Barkar kan säsongen fortsätta ganska länge om det varma vädret håller i sig. Men då är det bra om vintern kommer smygande.

- Även om hösten blir sen så kommer ju hösten och växterna hinner ju känna av det och invintra. Negativt kan det vara om de står i full blom och vintern slår till så där hastigt och lustigt, säger Risku.

Den här sommaren har de fått vattna extra mycket men annars har de inte behövt ta till några specialåtgärder.

Hur har vädret varit för skadeinsekterna?

- Det har varit en bra sommar på så vis att det har varit ganska lite skadedjur i trädgården. Löss har ju förstås funnits på rosorna, men bara lite. Liljebaggarna har varit helt borta och klematissteklarna har vi heller nästan inte sett av i år och hösten fortsätter likadant, säger Riska.

Ska man plantera perenner är det nu man ska göra det.

- Det är hög tid att plantera nu. Och så länge det går att gräva i jorden så går det att plantera krukväxter, är de barrotade så är det en annan sak, säger Barkar.

Årets öppna trädgård lockade besökare

Trädgården i Sundom valdes till Årets öppna trädgård på mässan Vårträdgård i Helsingfors i år. Och det här märktes under evenemanget Öppna trädgårdar som arrangerades av Trädgårdsförbundet den 4 augusti.

- Vi hade besökare som kom nästan från östgränsen och sa att de kom enkom för att se den här trädgården. Och ganska många finska besökare. Året före var svenskarna övervägande för vår trädgårdsförening är ju svensk och den vägen visste många av det. Men nu när det hade kommit upp på finskt håll så hade vi ganska många finska besökare och det var ju roligt, säger Riska.

De hade kring 300 besökare den 4 augsti.
- Det var full rulle här ända till sena kvällen och det var väldigt roligt, säger Barkar.

Nu ska de bara njuta av trädgården

Paret öppnade sin trädgård för allmänheten också några dagar i juni och juli, men under hösten ska de bara njuta av den på tu man hand.

- Det blir nog inget öppet mera. För det första så förstår inte folk att man kan komma och se en trädgård den här tiden. Och vi har haft en ganska arbetsam och hektisk sommar så nu bara njuter vi, säger Riska.

Just nu har paret närmare 2 000 olika växter på en gård som är cirka 3 000 kvadratmeter stor. Och nu börjar det vara ont om plats.

- Väggen börjar nog komma emot, utrymmet blir begränsat här, så det blir då att byta ut sådana växter som inte klarar sig så bra. Men det är hela tiden något jobb med den här trädgården, säger Barkar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten