Hoppa till huvudinnehåll

Al-Assad: Sarin kallas köksgas

Assad med Ramsey Clark i Damaskus
Assad med Ramsey Clark i går i Damaskus. Assad med Ramsey Clark i Damaskus Bild: EPA/SANA syriens ledare bashar al-assad

Syrien är redo att förstöra sina kemvapen, men det blir dyrt. Det sa president Bashar al-Assad i en intervju i amerikansk TV. Enligt al-Assad kommer det att ta minst ett år bli av med kemvapnen.
Läs också: Räsänen: 500 syriska flyktingar till Finland nästa år

I en intervju till amerikanska Fox News lovade al-Assad att Syrien kommer att följa överenskommelsen om att förstöra landets kemiska vapenarsenal. Men enligt honom är det tekniskt mycket komplicerat och kommer att kosta uppskattningsvis en miljard dollar. Operationen kommer att ta minst ett år eller mera, menar al-Assad.

Fox News frågade al-Assad om han är villig att överlämna kemvapnen till USA.

- Om den amerikanska administrationen är beredd att betala de där kostnaderna och ta ansvar för för att hämta in det giftiga materialet till USA, varför gör de inte det, undrade al-Assad retoriskt.

"Sarin kallas köksgas"

Al-Assad upprepade också att det inte var den syriska regimen som låg bakom saringasattacken i Damaskus den 21 augusti. Han kallade attacken för ett avskyvärt brott, men enligt honom har ingen kunnat bevisa riktigheten i de bilder och videon som visats på offren. Dessutom menade han att rebellerna och de extrema islamisterna bland dem kan ha fått tag på sarin.

- Sarin kallas för köksgas. Vet ni varför? Jo, för att vem som helst kan tillverka sarin i sitt eget hem. Vilken rebell som helst kan tillverka sarin, sade al-Assad. För det andra så vet vi att rebellerna får stöd från olika regeringar. De här regeringarna kan också ha försett rebellerna med sarin.

Al-Assad upprepade att Syrien har försett Ryssland med bevis på att det var rebellerna som låg bakom attacken den 21 augusti. Han menade dessutom att det finns ryska satellitbilder som visar att raketerna som användes vid attacken inte avfyrades från det område som FN:s vapeninspektörer låter förstå att de avfyrades ifrån.

Läs också