Hoppa till huvudinnehåll

Microsoft-affären ger Elop 19 miljoner

Nokias vd Stephen Elop
Nokias vd Stephen Elop Bild: Yle stephen elop

Nokias tidigare vd Stephen Elop får 18,8 miljoner euro om affären mellan Nokia och Microsoft förverkligas. Microsofts köp av Nokias mobiltelefonverksamhet kräver att en majoritet av aktieägarna godkänner det.

Elops grundlön och arvoden är 4,2 miljoner och dessutom får han aktiebundna ersättningar på 14,6 miljoner euro. Värdet på de aktiebundna ersättningarna slogs fast den 6 september då Nokias aktie hade stigit kraftigt efter att köpet hade offentliggjorts, tre dagar tidigare.

Nokia betalar 30 procent av Elops arvode och Microsoft betalar resten.

För tre år sedan fick den tidigare vd:n Olli-Pekka Kallasvuo ett avgångsvederlag på 4,6 miljoner euro.

Mycket pengar

Ordföranden för Aktiespararnas centralförbund Timo Rothovius anser att de arvoden som Stephen Elop ser ut att få är ovanligt stora för finländska förhållanden.

Rothovius påpekar ändå att Nokia också tidigare har betalat stora arvoden. Till exempel har Jorma Ollila fått betydligt större arvoden än Elop nu kommer att få, säger han.

Om man ser på hur Nokia har presterat under senare tid är arvodet ändå anmärkningsvärt stort, anser Rothovius.

- Om vi ser hur det har gått för Nokia under Elops tid märker vi att det har gått dåligt. Med tanke på det låter det som en rätt stor summa.

Rothovius tror också att det faktum att Microsoft betalar större delen av arvodet vittnar om att Microsoft på sitt sätt vill främja det att köpet verkligen blir av.

Läs också