Hoppa till huvudinnehåll

"Regnbågsslips opassande"

Bild: Yle slips

Den gröna riksdagsgruppens ordförande Oras Tynkkynen har tillrättavisats för sin klädsel och innehållet i sitt tal under riksdagens festligheter. Riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP) kallade Tynkkynen till en halvtimmes diskussion om uppträdandet.

Det var på onsdagen som Oras Tynkkynen bar en slips i regnbågens färger under riksdagens festsession. Det var många inbjudna gäster till tillfället, bland annat från Ryssland. Tynkkynens val av slips var en tydlig signal mot Rysslands fientliga inställning till homosexuella, och det väckte diskussion efteråt. Tynkkynen säger ändå själv att det inte var fråga om någon åsiktsyttring.

- Jag talade på festsessionen, där vi firade Rysslands och Finlands gemensamma demokrati. Jag talade om demokrati, det vill säga riktigt sakligt. Det var ingen performans, säger Tynkkynen.

Tynkkynen medger ändå att han kunde ha valt lite försiktigare formuleringar.

- Säkert kunde jag ha funderat på några enstaka ordval, kanske jag kunde ha sagt det lite känsligare, säger Tynkkynen.

"Man kan fråga råd om klädseln av mig"

Oras Tynkkynen och Eero Heinäluoma
Heinäluoma tillrättavisade Tynkkynen om hans klädval Oras Tynkkynen och Eero Heinäluoma Bild: Yle eero

Heinäluoma säger att han och Tynkkynen nu är överens om hur de gör i framtiden och att det var en konstruktiv diskussion.

- Om man behöver råd om klädseln kan man alltid vända sig till mig eller någon av de andra talmännen, säger Heinäluoma.

Han hoppas att det här nu är slutdiskuterat och säger att det finns betydligt viktigare saker att diskutera i riksdagen än riksdagsmännens klädsel.

Det är ovanligt att talmännen tillrättavisar riksdagsledamöterna för deras klädsel eller uppförande. Då Pertti Virtanen (Sannf.) visade sig i riksdagen med basker tillrättavisades han, men han struntade i det och har fortsatt använda sin huvudbonad.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes