Hoppa till huvudinnehåll

Svensk generös flyktinglinje börjar märkas

Det kommer nu dagligen syriska flyktingar till Sverige för att söka om permanent uppehållstillstånd, som automatiskt beviljas flyktingarna från krigets Syrien. Det ger också möjlighet till familjeåterförening.

Det finns motståndare bland annat inom Sverigedemokraterna, som befarar en ”invasion” av flyktingar. Andra anser att Sverige borde göra ännu mera.

Dörren går oavbrutet vid Migrationsverkets ankomstboende i Märsta. Utanför mullrar flygplan som går in för landning på Arlanda flygfält invid. Några pojkar står och sparkar en boll. Ryktet om Sveriges generositet har spritt sig i Syrien och närområden. Tre miljoner mänskor är på flykt undan inbördeskriget i Syrien. De som kan, söker sig bort. Hittills har ungefär 15 000 syrier sökt trygghet i Sverige. Nu kommer mer än tusen flyktingar i veckan,

När man har kommit så långt som till Märsta har man kommit långt. Ankomstboendet fungerar som ett första vandrarhem, här tas fingeravtryck, genomförs de första samtalen kring asylansökan. Därefter är det dags att bekanta sig med andra delar av Sverige, i första hand norröver. I Gävle finns nästa stopp och flyktingen får börja finna sig tillrätta. Många vill flytta till de kommuner där det redan finns andra utlänningar. Det känns tryggare, och många har redan bekanta i Sverige som hjälper vidare.

Allt sålt för flygbiljetten

George och Rita är fingerade namn på två flyktingar i Märsta. De är kristna, gifta och flyktingar i Sverige sedan en vecka. De planerar stanna för resten av livet, lära språket och gärna bosätta sig i norr.

Vigselringarna har de tvingats sälja, tillsammans med både möbler och all annan egendom. Annars hade det inte funnits pengar för flygbiljetter och de turistvisum som har behövts under det senaste halvåret. De två är ändå i en lycklig situation, de är välutbildade och unga. Härnäst funderar de på att våga skaffa barn, det var otänkbart i Syrien.

George och Rita har sett kriget i både Aleppo och Damaskus innan de körde till Beirut och vidare i Mellan-östern.

- Det var horribelt, säger Rita, det var inte ett normalt mänskovärdigt liv.

De två vill vara anonyma. Båda har släktingar kvar i Syrien, några hålls som bäst hos polisen för misstankar om terrorism.

George och Rita har inte varit inblandade i kriget personligen. Men de vill att presidenten ska lämna folket i fred, och de hoppas att inte USA ska blanda sig i. Då blir det bara värre. George befarar det värsta: -Det blir ett nytt Irak.

EU måste släppa in fler

På Röda korset jobbar Alexandra Segenfeldt som jurist och migrationsexpert.

–RK försökte länge påverka det svenska migrationsverket att besluta om permanenta uppehållstillstånd. Det lyckades till slut. Inget tyder tyvärr på att konflikten i Syrien skulle avta, snarare tvärtom, den har ju accelererat de senaste åren.

Sist och slutligen är det få som berörs och kommer ända fram till Sverige. Femtontusen flyktingar har kommit, men det finns tre miljoner flyktingar i närområdet, hela EU borde jobba för en bättre flyktingsituation och humanitärt stöd runt Syrien. EU borde öppna sina gränser och möjliggöra att komma till Europa för att söka asyl.

De närmaste länderna runt Medelhavet är de som får ta första stöten i Europa, och det gör de fortfarande dåligt. Det är inte så självklart att komma till Grekland och få en saklig behandling. Många flyktingar dör i havet utanför Grekland och Italien.

- Finland borde absolut öppna för möjligheten till permanent uppehållstillstånd, anser Alexandra Segenfelt. Gemensamt inom EU borde man arbeta för att flera kan söka fristad.

Det svåra är nu att ta sig fram till exempel till Sverige eller Finland. Ett alternativ är att göra undantag med viseringskraven för de syrier som söker skydd. Det behövs andra vägar att ta sig lagligt till Europa vid allvarliga humanitära kriser, säger Alexandra Segenfelt på Röda korset..

Skyldighet att klara flyktingströmmen

För bara några dagar sedan talade Sverigedemokraterna om en invasion av flyktingar i Sverige.

– Det är ett absurt argument, det har kommit 50 000 till hela Europa, det är ingenting mot det som händer i närområdet, säger Alexandra Segenfeldt på Röda korset. Hur många flyktingar har Sverige råd med är också en irrelevant frågeställning, tycker hon.

-Om de omgivande länderna har möjlighet ta emot tre miljoner mänskor på flykt, ska Sverige klara av mer än de 15 000 som hittills har kommit. Vi har en skyldighet att ta emot flyktingar som flyr för sina liv.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes