Hoppa till huvudinnehåll

Beethoven eller Bellman – du bestämmer!

Bertil Blom, redaktör för Amadeus och Musikväktarna
Bertil Blom Bertil Blom, redaktör för Amadeus och Musikväktarna Bild: Yle / Petter Sandelin amadeus

Trots Spotify, Youtube och all världens webbsidor och kanaler så finns Musikväktarna kvar, lyssnarnas önskekonsert med klassisk musik. Och mår bättre än någonsin.

Nyfikenhet och överraskning

Jag som programvärd har funderat på vad det beror på och har några teorier:
Dels beror det på att folk är nyfikna på vad andra önskar. Man vill höra en levande människa bakom önskemålet och den människans berättelse eller upplevelse.
Dels innehåller varje Musikväktarsändning en hel del överraskningar. Som lyssnare vet man på förhand inte vad som kommer att spelas i programmet.

Inte ens jag vet det trots att jag planerar början av programmet utgående från det som finns i den ”ospelade högen”. Överraskningen finns också i mötet mellan gammal bekant musik och helt nya musikstycken.

Musikväktarna vaktar inte

Musikväktarna har över 30 år på nacken men fyller alldeles tydligt ett behov också år 2013. Det behövs ett önskeprogram där tonvikten ligger på den klassiska musiken. Det märker vi på mängden av önskemål som strömmar in.

Folk ringer eller skriver till oss för att tipsa om bra musik, få dela med sig av det de har hört eller läst om, och för att få bidra till att göra programmet omväxlande. Vår roll som programvärdar är att stöda och komplettera, lyfta fram och bejaka. Vi försöka också bidra med intressant information om de olika musikstyckena, musikerna och tonsättarna.

Bred musiksmak

Musiksmaken är bred hos lyssnarna! Nyligen spelade vi Kaija Saariaho, Benny Andersson, Mozart, Sibelius, Philip Glass, Chopin, Jack Mattsson och Sofia Gubajdulina samma kväll. Så ska det få vara. Tycke och smak varierar hos oss alla. Ändå är det den klassiska musiken som fortsätter att vara i fokus i Musikväktarna. Det finns andra önskeprogram för den övriga musiken.

Musiken ett grundelement

På tal om Kaija Saariaho så sa hon ungefär så här då hon fick Polarmusikpriset i augusti: Musiken är ett av de största mysterierna. Den är lika hemlighetsfull som kärleken eller döden. Musik är ett av livets grundelement.

Bidra med ett eget önskemål

Musikönskemål kan man närsomhelst skicka till musikvaktarna@yle.fi eller via Facebook. Sätt gärna med ett telefonnummer i mejlet, det är trevligt att få en liten pratstund med den som önskar. Ringa kan man på tisdagskvällarna från kl.19, numret är 0600 11 12 13.

Musikväktarna sänds i Radio Vega varje tisdagskväll kl.19.30-21.00 och finns efter det på Arenan

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje