Hoppa till huvudinnehåll

Blir det ny vapendebatt i USA?

Masskjutning i Washington
Masskjutning i Washington Bild: EPA / Shawn Thew massaker

Massakern på flottbasen Navy Yard i Washington i måndags har igen väckt frågan om skärpt vapenkontroll. Trots att det inte ser ut som om kongressen skulle vara beredd att behandla frågan på nytt, ger de som kämpar för strängare regler inte upp.

En grupp aktivister hade samlats utanför kongressen för att läsa upp namnen på alla som har skjutits ihjäl efter skolmassakern i Newtown i december. Det gjorde man också när de folkvalda några månader senare skulle rösta om det förslag till nya vapenlagar som kom till efter massakern. Med den skillnaden att nu är namnen så många fler, närmare niotusen.

- Hur många mammor, pappor, bröder och systrar måste dö innan våra ledare i Washington agerar, frågade Carlee Soto, som är syster till den i Newtown mördade läraren Victoria Soto.
Lillasystern är i dag en oförtröttlig förespråkare av strängare vapenkontroll.

Inne i kongressen har offren för den senaste massakern, den på flottbasen Navy Yard i Washington, den här veckan hedrats med en tyst stund. Representanthusets demokratledare Nancy Pelosi menar att kongressen inte förtjänar att ha den traditionen.

- Ska det få oss att känna oss bättre, när faktum är att vi inte behöver en stunds tystnad utan en dag av handling, säger hon.

Det fanns en förändringsvilja då i våras efter att 20 småbarn och 6 vuxna hade mejats ner i Newtown i skolskjutningen som skakade hela nationen.
Men senaten röstade nej till förslaget på utvidgade bakgrundskontroller, trots att det understöddes av en överväldigande majoritet av amerikanerna. Också förslaget att bannlysa militärliknande halvautomatiska vapen och magasin med flera än 10 patroner förkastades. Det var det mest ambitiösa försöket till vapenkontroll på flera decennier.

Efter flottmassakern i Washington i måndags finns det demokrater i senaten som vill ta frågan om bakgrundskontroller på nytt till behandling. Men det ser inte ut som om de senatorer som röstade nej förra gången skulle ha ändrat sig:
- Vi ska ta upp det så fort vi kan, men vi har inte tillräckligt understöd ännu. Jag önskade att vi hade det, säger Harry Reid som är demokraternas ledare i senaten

Och också om det fanns en villighet till en ny lagbehandling, så är kongressen de kommande veckorna helt uppslukad av det senaste budgetbråket och den mycket eldfängda frågan om en höjning av skuldtaket. Det finns helt enkelt inte utrymme för den så oerhört svåra frågan om rätten att bära vapen.

I väntan på federala beslut som kanske aldrig kommer vill aktivisterna utanför kongressen ändå påpeka att det har skett förändringar, på delstatsnivån.

- På drygt två år har tio olika delstater godkänt lagar som kommer att rädda liv, säger Mark Glaze som leder den rörelse som heter "Borgmästare mot illegala vapen". Och han nämner bland annat Colorado, som tidigare var en av de vapenvänligaste delstaterna. Colorado var också skådeplatsen för skolmassakern i Columbine, och idag kräver man bakgrundskontroll av varje person som vill köpa vapen där.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes