Hoppa till huvudinnehåll

Det bästa med marknaden är kunderna

Jouni och Irmeli Pajuluoma från Malax.
Jouni och Irmeli PAjuluoma, Malax Köttrökeri. Jouni och Irmeli Pajuluoma från Malax. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund köttförsäljningekenäs höstmarknad 2013,Raseborg,Ekenäs

Jouni Pajuluoma från Malax är nionde året på marknaden i Ekenäs. Han säljer kött i olika former tillsammans med sin fru Irmeli Pajuluoma.


- Det bästa med marknaden är kunderna. Kontakten till kunderna. Det är det absolut bästa, säger Jouni Pajuluoma som för nio år sedan tog över Malax Köttrökeri efter Gösta Lövmark.
Pajuluoma säger att många kunder återkommer år efter år och ofta vill man ha samma produkter. Men, bästsäljaren är år efter år skinkan.

- Skinkan säljer alltid. Nu sålde vi slut all skinka redan första dagen, men jag fick mera från fabriken så vi har nog skinka så det räcker, sade Jouni Pajuluoma på fredagsmorgonen.

Han berättar att han också blivit god bekant med många andra försäljare under åren.

- Vi är lite som en stor familj här, skrattar han.

Kom till Malax från Lillkyro

Jouni Pajuluoma är hemma från Lillkyro som numera är en del av Vasa. Pajuluoma som var enspråkigt finsk då han kom till Malax har lärt sig svenska språket och talar närmast felfri svenska.

- Malax är ju en hel svensk kommun kan man nog säga. Första vintern hade jag svårt att få någon att ploga bort snön, för att jag inte kunde förklara vad jag ville. Numera är jag nog Malaxbo och räknas nog som en Malaxbo av ursprungsbefolkningen, säger han med ett brett leende.

Jouni Pajuluoma berättar att han har jobbat med kött i hela sitt liv. Så gott som i varje fall.

- Jag slutade skolan en lördag och på måndag jobbade jag bakom köttdisken. Sedan har jag också jobbat på HK-Ruokatalo och jag vet inte vad annat jag skulle kunna jobba med ens, säger han.

År 2014 firar han tio år som innehavare av Malax Köttrökeri. På frågan hur tio års jubileet skall firas svarar han såhär:

- Kom så får ni se!

Läs också