Hoppa till huvudinnehåll

En stilguide för chefsaspiranter

En liten hippie-Steve med sin kumpan Steve Wozniak. Bild: The Jobs Film LLC josh gad

Hur ska en egentligen klä sig om en vill kontrollera teknikvärlden och bli chef för ett superföretag? Vi kollar med Steve Jobs.

Idag (20.9) har filmen om mannen som startade världens högst värderade företag premiär. Vi snackar naturligtvis om filmen Jobs som handlar om Apple Inc:s grundare Steve Jobs. Den som läst på sin historia vet det mesta som händer i filmen - Steve grunda firman, blir av med den, får den tillbaka. Ni vet. Ashton Kutcher, som spelar huvudrollen, gör en fin presetation men vi undrar över en sak, gick Steve Jobs verkligen på det där viset? Som en lunkande björn? Nåja. Låt oss gå över till det mest intressanta, Steves klädstil.

Vi var vana att se Steve i jeans, joggingskor och den klassiska polotröjan de sista åren han hängde med oss här på jorden. Men har han alltid haft samma stil och om inte, när kom den ökända polotröjan in i bilden? Vi gjorde en stilguide utgående från händelserna i filmen.

1974

Steve har just hoppat av skolan. Han är en smutsig hippie med träpärlor runt halsen och bara fötter. Jeansen hänger dock med ända från början, här med det undantaget att dom är utsvängda. Vi ser också en skymt av den klassiska och färggranna hippieanoraken.

1976

Jobbet på Atari börjar kräva att Steve har skor på sig. Det gillar han inte alls. Hans kollegor påstår att han missköter sin hygien, så trots den lite stiligare kragskjortan - som hänger utanför jeansen - är fortfarande en hippie i kropp och själ.

1977

Inför lanseringen av den nya firmans, Apple Computers, första persondator, Apple II, har Steve klätt sig i skjorta, slips och väst. Det måste han troligen för att täckas visas på västkustens datamässa.

1982

Apple lanseras på börsen. Företaget har blivit stort och Steve rakar för första gången av sig skägget. På den stora lanseringsdagen ser vi Apple-grundare både kammad och iklädd kostym.

1984

Maktkampen inom Apple har börjat. Steve klär sig i pikétröja och jeans. När han slutligen avsätts från sin post som VD för företaget kör han, iklädd läderjacka med pälskrage, hem till sina föräldrar källare och gråter dramatiskt över händelserna.

1996

Fast forward till 90-talet. För första gången introduceras vi till de runda glasögonen som blivit något av en trademark för vår protagonist. Joggingskorna har kommit in i bilden och vi ser en en vit skjorta med en slipover.

Och sen BAM, en timme och femtio minuter in i filmen kommer den, polotröjan. Och de återstående femton minuterna är det idel polotröjor i olika färger och modeller. Filmen är väldigt sevärd i rent modesyfte. Vi blev inte heller särkilt uttråkade av utförandet rent dramatiskt och tekniskt, inte för att vi hoppade i taket heller. Så visst, är du intresserad, se Jobs.