Hoppa till huvudinnehåll

Niklas Frank: mina föräldrar var giriga lögnhalsar

Kvinnor är ofta en blind fläck i historien. Pjäsen Nazifruar, som just nu går på Klockriketeatern, belyser kvinnornas roll bakom männen i Tredje riket. Niklas Frank, son till nazisten Hans Frank och dennes fru, var i Finland för att se pjäsen.

Niklas Frank beskriver sin mor som en stark och girig kvinna. Hon köpte pälsar och möbler billigt av judarna, och de trodde att de kunde räddas via henne. Men hon brydde sig inte om deras öde.

Gällande sin far har Niklas ett enda positivt minne av honom. Det var då han satte lite raklödder på Niklas näsa medan han rakade sig i badrummet i slottet i Krakow.

Kunde man ha tänkt sig att han gjorde det som var bäst för familjen?

– Nej. Han hade haft alternativ. Han kunde ha dragit sig tillbaka och arbetat som advokat. Men i sin girighet brydde han sig bara om att stiga på karriärstegen. Hans katolska övertygelse bekräftade också för honom att det han gjorde var rätt, oberoende hur depraverade brotten mot de mänskliga rättigheterna var.

– Han älskade sin bepansrade Mercedes, militärparader och hade sex lastbilar fulla av konst. Han var kär i Hitler på ett homosexuellt vis. Jag föraktar min far, och varje gång han pratade ljög han, berättar Niklas Frank.

Niklas Frank frågar sig fortfarande varför fadern valde att göra som han gjorde. Niklas tror inte heller att dagens tyskar och européer glömt förintelsen, men det är synd att man trots det accepterar att nya extremhögerröreser bildas.