Hoppa till huvudinnehåll

S:t Petersburg väntar på turistboom från Finland

Hörnet av Lemontovskij prospekt och Fontanka
Hörnet av Lemontovskij prospekt och Fontanka Bild: A. Savin / Wikimedia Commons fontanka

Antalet finländska turister som reser till S:t Petersburg slår nytt rekord i år. Men i Ryssland har den finländska turisten ett rykte om sig att vara överdrivet sparsam.

På fredagen fick snabbtåget Allegro sin miljonte passagerare. De ryska och finska statsjärnvägarna firade resultatet med att kröna en passagerare på Finlandsstationen i S:t Petersburg.

Den miljonte resenären råkade vara Aleksej Izmen från Moskva som belönades med en gratisresa och en oljemålning.

- Det här är ett bekvämt och snabbt tåg som jag rekommenderar till alla, sade en förvånad Aleksej som var på väg till Helsingfors för att delta i ett idrottsevenemang.

Snabbtåget Allegro har hittills i år haft 30 procent fler resenärer jämfört med samma period ifjol. Resultatet har nåtts tack vare att priset på morgonturen halverats. Varje dag trafikerar åtta snabbtåg mellan de båda städerna. Statsjärnvägarna räknar med att 400 000 personer tar tåget i år.

Svag marknadsföring

De flesta resenärer är ryssar, medan finländarna står för en tredjedel. Trots att andelen finländare som åker österut ständigt ökar anser VR att här finns en stor outnyttjad potential.

- Staden S:t Petersburg borde marknadsföra sig bättre i Finland, säger Antti Tiitola som är direktör för VR:s passageraravdelning. Det här kräver inte stora investeringar, utan kan skötas på internet.

- Ryssland och speciellt Petersburg är ett mycket intressant resmål för oss finländare, men jag tror att boomen kommer igång först om några år, särskilt ifall visumfriheten blir av.

VR vill dra sitt strå till stacken genom att erbjuda programpaket och införa tax-free-försäljning i vagnarna.

Ifjol besökte 2,7 miljoner utländska turister S:t Petersburg. Antalet turister från Finland var nästan 500 000. Finländarna har nästan alltid varit den största turistgruppen i staden, men numera står kineser och indier för den procentuellt största ökningen. Finländarna åker till Petersburg främst för kulturutbudet, arkitekturen, museerna och idrotten. Särskilt ishockeyresor har blivit populära det senaste året.

Sedan några år tillbaka kan utlänningar åka visumfritt på tre dagar till Petersburg. Men då måste man ta båten.

Ifjol tog sammanlagt 250 000 tusen båten St.Peter Line från Helsingfors. En ökning med tio procent. Nästan hälften som åker på rutten är finländare. Och enligt rederiet slås det nya rekord i år.

Jyri och Kristina Jaakkola är första gången på besök i Ryssland. De tog en dagskryssning för att koppla av från vardagen där hemma.

- Vi tänker ta en guidad busstur för att se staden och för att besöka konstmuseet Eremitaget, berättar paret. Det är lätt och opoblematiskt att bekanta sig med stadens sevärdheter i grupp och vi har inga planer på att shoppa runt i butiker.

Paret Matti Vainio och Kaisa Hannikainen tycker det är jobbigt att anhålla om visum, mycket lättare att bara hoppa på båten. Och de är i stan för kulturens skull.

- Vi vill bara se staden och gå på konsert på operahuset Mariinskij, säger Matti medan Kaisa vill beundra arkitekturen och sitta på kaféer.

Snåla finländare

I S:t Petersburg har den finländska turisten ett rykte om sig att vara snål. Han spenderar inte så mycket pengar på souvenirer, restauranger och nöjen. Många kommer dessutom inte på gruppresa, utan reser individuellt.

Petersburgs nattliv är också ett lockande mål för unga och de tar helst minibussarna från Helsingfors som kostar bara 20 euro.

För staden Petersburg är turismen en viktig inkomstkälla. I genomsnitt spenderar en utländsk turist 200 euro per dag. Och turistindustrin står för tio procent av stadens BNP. Men staden har ingen effektiv infrastruktur för utländska turister, något som även gäller den finländska turisten.

- Både staden och turistindustrin har tyvärr inga klara koncept om vad man vill erbjuda just den finländska turisten, säger Pavel Rumjantsev, pressekreterare på Ryska turistindustrins förbund i S.t Petersburg.

- Det man satsar på är allmänna paket där de främsta och vanligaste sevärdheterna ingår. Men man borde bättre förstå den finländska turistens intressen och skräddarsy programmen därefter, något som nästan ingen gör.

Visumfrihet är något som staden Petersburg ivrigt väntar på. Enligt stadens beräkningar skulle antalet utländska resenärer direkt fördubblas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes