Hoppa till huvudinnehåll

Vilka är dina första datorminnen?

Hanna Rundell hittade datorer som är äldre än hon själv. Hanna är nostalgisk över gamla datorer Bild: YLE/Pekka T. Rautio datorer,hanna rundell,nostalgi

Lördax programledare Heidi Grandell-Sonck och Hanna Rundell är nostalgiska och vill ta del av dina första datorminnen. När skaffade du en hemdator och vad gjorde du med den? Vilka datorspel spelade du? Vad gjorde du på internet när det kom?

Berätta här eller skicka till lordax.vega@yle.fi. Vi tar upp dina datorminnen i Lördax mellan klockan 10 och 13. Mejla också in frågor om och bilder på dina antikviteter inför experttimmen. Antikvitetsexpert Bernt Morelius svarar på frågor mellan klockan 13 och 14.

Lyssna också på Marcus Rosenlunds reflektioner kring att höra till den första generationen som kom i kontakt med datorer: Kidsen bamlar om ADB

Kommentarer

Inlagt av

Mot slutet av 80-talet, en skrivmaskin med vilken man kunde skriva in sin text och när man tyckte att det var klart så tryckte man på print.

Den andra minne är en tv-konsol med vilken man kunde spel pingpong eller tennis som det även kallades.

Det tredje minnet är min kompis Comodore 64 med vilken vi tog och gjorde väldigt långa spelkoder för att sedan ha kul en kvart med spelet. Det som gjör detta minnet till speciellt är att länge ännu efter detta hade jag förmågan att hitta buggar eller felkod i andra "strings" när jag började med html och C++ kodning.

Idag tycker jag främst om att använda datorn och vill inte lösa kodproblem.

Inlagt av

Då internet var nytt i alla fall för mig som högstadieelev ca 1996 fick en dator i skolans datorsal internetförbindelse med modem. Datorsalen låg nära skolköket och delade telefonlinje med köket. När de talade i telefon kunde man inte försöka ta sig ut på nätet. Då köksorna talade i telefon kunde vi höra hur de pratade och skrattade i modemet! Det var kul. Datorerna var nyutrustade med Windows -95 och vår datalärare var livrädd för alla rutor som ploppade upp överallt hela tiden. Det var en skojig tid! Vi kunde inget om datorer.

Inlagt av

1969 när jag födde min förstfödde son insåg jag att han kommer att leva i dataåldern. Bäst att förbereda sig så man hänger tänkte jag och skickade efter en kurs i ADB från Hermods i Sverige. Då var det ettor och nollor och hålkort som gällde. Sen har det varit en ständig uppdatering av kunskap! För såväl operativ systemen (DOS, Windows och Mac i olika versioner, och nu iPad) som program har utvecklats i en enorm takt! Den kapacitet och snabbhet som en normal hemma dator har idag kunde ingen föreställa på åttiotalet. När jag köpte en dator med 2 megas lagtingsminne trodde jag att det minnet kan jag aldrig få full!! Gock en ettårig ADB linje i Handelsläroverket i Vasa i mitten av 1980. Programmerings läraren var helt säker på att de nya PC modellerna inte kommer att slå igenom utan det är det stora centraldatorerna med flera terminaler som är framtider. Hur skulle folk ha råd att ha dator hemma och hur skulle de skaffa sig den kunnighet som krävs ... Ännu tidigare skulle min mans två riga uträknngar av en stor kugghjulsseroe kontrolleras och Kone hyrde tid på landets första dator, Helsingfors stads väldigt stora dator, den fyllde upp ett helt rum och till min mans stora förvåning gjorde dden räknekontrollen på 20 minuter. Nu är jag inne på min sjunde dator idag, men sen jag ivåras köpte en iPad så använder jag nästan bara den. Undrar vad som är nästa tekniska under ;-) Lycka till med insamlingen av minnen! Önskar Stina 65 år

Inlagt av

Jag hade redan studerat datateknik i Otnäs på 1970-80-talet då hemdatorerna började komma. Min första egna dator år 1985 var en Commodore 128D, en upptrimmad version av favoriten Commodore 64 med bla. inbyggd floppydiskstation på hela 340 kilobyte ;-). Det första spelet var Pacman och sedan naturligtvis tekniknördarnas favorit Flight Simulator.
C128:an hade även operativsystemet CP/M som var "fint" för att man i det kunde använda programmeringsspråket Turbo Pascal som var mera professionellt än BASIC. Men mera avgörande för mig blev kalkylprogrammet Multiplan(en föregångare till Excel och Lotus 123)som blev ett bra räkneverktyg för att hantera ekonomin med dåvarande stora bostadsskulder.
Sedan tog ju PC:n över och redan 1986 blev det dags att byta till en sådan, med en enorm hårdskiva på hela 40 megabyte och färgskärm.
"Internet" var ju då mest att koppla upp sig med 1200 bit/s telefonmodem till olika Bulletin Boards, dåtidens chatsidor. På 1990-talet kom sedan småningom Windows, bredbandsförbindelser, muspekare och WWW som blev en jätteomvälvning för oss som lärt oss att datorer var mest nyttoverktyg och alla vettiga användargränssnitt var textbaserade.
Min senaste hårdskiva är på 2 TB som är 12,5 miljoner gånger mer än de första 160 kilobytes 8-tums floppydiskar jag hanterade på jobbet. Rätt så häftig utveckling på 30 år!

Inlagt av

Köpte min första dator 1983, en Sony som man kopplade till TV:n. Lärde mig Basic på den, har inte spelat mycket, däremot kodat. På Basic kodade jag bl.a ett program som sorterade backhoppningspoäng, alltså när en hopparses poäng visades i tv:n matade jag in poängen och fick då aktuell ställning i tävlingen. 1987 fick jag min första arbets-pc, den där man med "lerppun" laddade os:et varje gång man startdade pc:n. 1992 köpte jag min första PC, Mikro Mikko med hela 85 megas hårdskiva till det förmånliga priset 15000 mark. Internet 1998, men man kunde bara vara uppkopplad korta stunder eftersom det var via telefonmodem och det var inte billigt. Excel och Word sedan versionerna 2.0, i Win 3.1, har också efrarenhet av Win 3.0

Läs också

 • Finländare samlade sina krafter mot rasism

  "Nu räcker det" engagerade tiotusentals människor.

  Finlandia-hymnen inför 15 000 personer avslutade lördagens protest mot rasism i Helsingfors. Devisen Nu räcker det! samlade tusentals personer till demonstrationer också på andra håll i landet. Statsminister Juha Sipilä utlovar ändringar i praxis och lagstiftning gällande extremrörelser.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael Björklund fick i uppdrag att i fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Vad borde du veta om big data, datautvinning och datafusion?

  Genom att kombinera data från flera källor skapas ny info.

  Varje dag produceras enorma mängder data som samlas in. Genom att gräva i det insamlade datamaterialet kan man hitta överraskande information. Utöver att det går att fiska personuppgifter och annat hemligstämplat innehåll har stora mängder data också fördelar. Till exempel kan man bygga en maskin som producerar översikter från fotbollsmatcher på löpande band.