Hoppa till huvudinnehåll

Här är vinnarna!

Vegapriset 2013 har delats ut. Vegapriset är en fest för den finlandssvenska musiken.

Vid den direktsända Vegaprisfesten från Ritz i Vasa belönades personliga och nyskapande artister. Världshistoriens första Vegapris till ny finlandssvensk musik går till Folkrörelsen, Frida Andersson, Redrama och Burning Hearts. Åke Grandell får ett Vegapris för sin livsgärning inom finlandssvensk musik.

Här är Vegapriset 2013-vinnarna med prisjuryns motiveringar.

Riddo Ridberg från gruppen Folkrörelsen
Riddo Ridberg från gruppen Folkrörelsen. Riddo Ridberg från gruppen Folkrörelsen Bild: Yle/Haiju Ehnlund ridberg

Årets album: Släpp in publiken – Folkrörelsen
”Juryn imponerades av det gedigna musikaliska hantverket som genomsyrar detta album. Här har man skickligt fokuserat på melankolin utan att glömma humorn. I en genre med starka anor har man vågat ta ut svängarna och med nykomponerad musik för man vidare den stolta finlandssvenska spelmanstraditionen.”

Frida Anderson fick utnämningen Årets kvinnliga artist.
Frida Anderson fick utnämningen Årets kvinnliga artist. Frida Anderson fick utnämningen Årets kvinnliga artist. Bild: Yle/Haiju Ehnlund vega priset 2013

Årets kvinnliga artist: Frida Andersson
”Det här är en självständig sångerska som kör sitt eget race. Hennes musik har fått ett gott mottagande också långt utanför Finlands gränser. Hon är förutom en karismatisk sångerska också gitarrist, låtskrivare och ljudtekniker. Juryn applåderar speciellt hennes beslut att sjunga på klingande finlandssvenska, även i Stockholm, trots att hon känner sig lite vilsen där ibland.”

Årets manliga artist: Redrama
”Det här är en moderna tidens artist som gör musik enligt ”Gör det själv”-principen och som har samarbetspartners i vida kretsar. Han har också gjort en aktiv insats för svenskans ställning i Finland. Samtidigt rör han sig naturligt mellan olika språkgrupper och musikstilar.”

Burning Hearts
Burning Hearts. Burning Hearts Bild: Yle/Haiju Ehnlund vega priset 2013

Årets grupp: Burning Hearts
”Det här är en grupp med ett proffsigt internationellt sound. Gruppen gör modern och personlig musik på egna villkor. Juryn fastnade för detta drömska och tidlösa ljudmåleri som sammanbinds av texter som berör. ”

Benny Törnroos och Åke Grandell.
Åke Grandell tillsammans med prisutdelaren Benny Törnroos. Benny Törnroos och Åke Grandell. Bild: Yle/Haiju Ehnlund vega priset 2013

Priset för en Livsgärning inom finlandssvensk musik: Åke Grandell.
”Hans skivutgivningar omfattar en katalog på över 150 titlar och han har också etablerat sig som en ansedd opinionsbildare då det gäller det finlandssvenska musiklivet. Man kan ledigt kalla honom den finlandssvenska musikens Grand Old Man, eller ”Grandell Man”. ”

Nyskapande musik belönas

– Tanken med valet av vinnare har varit att visa mångfalden bland de finlandssvenska artisterna, säger juryns ordförande Hans-Åke Manelius.

Vegaprisvinnarna står för personlig och nyskapande musik. Manelius säger att man har belönat artister som har lyckats både nationellt och internationellt.

– Vi vill visa att det går att få en bred publik bara man vågar satsa på sin sak, säger han.

Det är juryn, bestående av musikkoordinator Hans-Åke Manelius, musikredaktör Benny Törnroos, programledare Eva Frantz, Vasamusikern och radiomannen Hippi Hovi samt Borgåbladets chefredaktör Micaela Röman som har utsett vinnarna.

Mika Kosunen, programchef på Yle Radio Vega, konstaterar att Vegapriset har fått ett så varmt mottagande att man redan nu har börjat blicka framåt.

Satin Circus och prisutdelare Hippi Hovi.
Satin Circus tillsammans med prisutdelaren Hippi Hovi. Satin Circus och prisutdelare Hippi Hovi. Bild: Yle/Haiju Ehnlund vega priset 2013

– Vi började medvetet i lite mindre skala med bara fem olika kategorier men jag tror att vi har orsak att redan nu börja fundera på hur vi utvidgar konceptet och tanken med Vegapriset till nästa år.

Henrik Niemistö och Svente Forsbäck från Chartmakers.
Henrik Niemistö och Svente Forsbäck från Chartmakers. Henrik Niemistö och Svente Forsbäck från Chartmakers. Bild: Yle/Haiju Ehnlund henrik niemistö

Prisutdelningsfesten på Ritz i Vasa direktsändes på Radio Vega och direktsändes på Yle Arenan. Prisutdelningskonserten ordnades i samarbete med evenemanget Musik och Talang.

Årets radiolåt: Satin Circus ”Emma”

Det är Radio Vega, Radio X3M och Radio Vasa som har nominerat sina mest spelade finlandssvenska låtar och därefter har allmänheten fått rösta fram årets bästa radiolåt.

Årets musik och talang pris: Svante Forsbäck och Henrik Niemistö

För framstående tekniska arbetsinsatser inom musikteater, studioproduktion, livemixning och mastring. För lokalt, nationellt och internationellt framgångsrikt resultat inom audiovisuell CD- och digital framställning. Och för mångårig, hängiven finlandssvensk företagsamhet inom musik. Forsbäck och Niemistö äger företaget Chartmakers som mastrar skivor för både internationella och nationella band och artister.