Hoppa till huvudinnehåll

Åke Blomqvist visste att kvinnor får man i dansens virvlar

Dansens grand old man, Åke Blomqvist, charmade kvinnor med följsam dans och kärleksfull uppmärksamhet.

Åke Blomqvist (1925-2013) var en finländsk dansinstruktör, aktiv sedan 1940-talet. Tillsammans med sin fru Leena drev han dansskolor i Helsingfors, Tammerfors och Lahtis. En miljon finländare bedöms ha gått i Blomqvists dansskola, bland annat de kadetter som kommenderats till Slottsbalen.

Blomqvist gick själv i Inkeri Kares dansinstitut och utbildade sig vidare i England och Frankrike. I England skaffade han fyra danslärardiplom. Under sin karriär som lärare skrev han flera böcker i ämnet och publicerade undervisningsvideor.

Blomqvist har också varit programledare för ett dansprogram i TV och ett programinslag - hur man dansar discodans - har fått stor spridning på nätet. Åke Blomqvist medverkade också i flera filmer.

Åke Blomqvist menar att man för att kunna dansa bara behöver vara sig själv, men man bör vara säker. Den som kan dansa får också kvinnor och kärlek. Man kan nästan ta på den kärlek som finns mellan Åke och hustrun Leena. Men kärleken till dansen smittar också av sig på de han dansar med, det må vara Gogogirl eller programledarna för Min Morgon, Magnet eller Bettina.

Åke Blomqvists dansskola var med i många nationella tävlingar, här får vi se en tävling från 19656, i boogie woogie. Redaktören berättar att skillnaden mellan jive och boogie woogie är att i jive kan man grabba tag var man nu råkar.

Åke Blomqvist var också en ivrig samlare. Hans samling av spritflaskor uppgår till c. 300 000. Vin samlar han inte för då behöver man vinkällare, till spritflaskor behöver man bara pengar och utrymme.

Det enda molnet man offentligt sett för paret Blomqvists äktenskap och karriär är historien med placeringarna i Nordea. Paret Blomqvist placerade två miljoner euro i Selektaförsäkringar 1999 och 2000. När pengarna skulle återbördas 2005 hade det investerade kapitalet krympt från två till en miljon euro. Blomqvists anser att de inte alls informerades om riskerna, men Åke Blomqvist förlorade mot Nordea.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.