Hoppa till huvudinnehåll

Centria lämnar Jakobstad

Yrkeshögskolan Centria i Jakobstad i Campus Allegro
Yrkeshögskolan Centria i Jakobstad i Campus Allegro Bild: YLE/ Kjell Vikman centria

Karleby och Ylivieska utgick som segrare ur dragkampen med Jakobstad om fördelningen av utbildningsplatserna inom yrkeshögskolan Centria.

Styrelsen för aktiebolaget bakom Centria sammanträdde hela måndagen och resultatet blev ganska magert för Jakobstads del. Den bedömningen gör Jarmo Ittonen (VF) som är en av Jakobstads representanter i styrelsen

Jakobstads krav var 60 nybörjarplatser plus vuxenutbildningsplatser.

Yrkeshögskolorna har fått hårda krav på sig från staten att minska antalet studieplatser och det här är grunden för dragkampen. Det som blev klart efter dagens möte var att Centria i Karleby garanterar att 30 vuxenutbildningsplatser kommer att placeras vid enheten i Jakobstad.

Centria är dessutom berett att föra över 45 nybörjarplatser inom utbildningsområdet affärsekonomi och internationell handel till yrkeshögskolan Novias kvot av platser. Det betyder att att utbildningen inte längre kan ske på finska utan det kommer att bli en internationell linje med engelska som undervisningsspråk.

Den här frågan har beretts i diskussioner mellan Centrias och Novias rektorer men Novias styrelse har inte behandlat frågan ännu. Novias styrelse sammanträder på onsdag för att ta ställning till ärendet. Ifall Novias styrelse inte accepterar erbjudandet kommer Centria att ha ett extra styrelsemöte på torsdag för att ta ställning till den uppkomna situationen.

Senast på måndag måste ärendet vara klarlagt eftersom Centria och de övriga yrkeshögskolorna måste lämna in sin koncessionsansökan till ministeriet senast den 30 september.

Ifall Novia tar över studieplatser från Centria kommer samarbetsförhandlingar att föras med personalen eftersom en överföring av personalen måste ske.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten