Hoppa till huvudinnehåll

Den största orsaken att förlora i tennis

Bild: X3M/Catariina Salo unga.nu

I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke.

En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

- Det handlar om att träffa sin stödungdom, ungefär två gånger i månaden. Och bara umgås, säger Eero Knuutila som själv fungerat som manlig rollmodell i två år åt en 15-årig kille.

De flesta stödpersonerna är kvinnor, men likväl behöver unga pojkar och flickor manliga förebilder.

- Det kan vara att kvinnor känner ett större ansvar att hjälpa till. Men jag tror förhållandet mellan en man och en ung kille är enklare. Man tittar på sport, talar om sport. Ibland talar man om flickor, men det är inte så djupt.

Och det är just vad Eero brukar göra med sin stödperson, snacka idrott.

- Vi är båda intresserade av idrott, så vi spelar tennis eller badminton. Vi har också varit på ishockeymatcher och provat en flygsimulator, säger Eero och medger att han ibland förlorar med flit i tennis.

Men träffarna skall inte endast gå ut på att ha roligt.

- Han äter massor, så vi går ofta ut och äter. Det är bra, för om man endast spelar tennis finns det en risk att man inte talar med varandra. Det är en viktig grej att den unga får möjlighet att prata om saker som kan vara svåra.

Hur blir jag en stödperson?

- Du får en utbildning som räcker totalt några veckor, men det är inte svårt. Du behöver inte vara professionell. Det enda du behöver göra är att investera din tid.

Stödpersoner får betalt för varje träff, men enligt Eero gör ingen det här för pengarna. Socialmyndigheterna minimerar risken för obekväma tystnader. De ser till att båda parterna har gemensamma intressen och kommer överens med varandra.

Trycker samvetet i bröstkorgen? Vill du äntligen vinna i tennis? Tycker du att soffan blivit för bekväm och du vet att du borde göra något vettigare än att följa med finska B-kändisar som är inlåsta i ett hus? Skärp dig och kontakta socialverket i din hemkommun eller läsa mera bland annat här.

Läs också

Unga. Nu!

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Viktigt att anställa ungdomar

  Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

 • Den största orsaken att förlora i tennis

  I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

 • Livet på en gungbräda

  Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

 • Ta din chans - för unga

  Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

 • Ge en chans - för vuxna

  Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

 • Hur hitta studiemotivationen?

  ”Jag har tappat motivationen, jag är ointresserad av mitt ämne.” ”Om jag fick lite inspiration någonstans ifrån så skulle jag komma framåt.” ”Jag är egentligen jätteintresserad av mina studier men får ändå ingenting till stånd.” Känner du igen dig själv i dessa citat?

 • Ensamhetens kval

  Det är vanligt att känna sig ensam. Antingen någongång eller ofta. Många unga bor ofta ensamma nuförtiden. Antalet ensamboenden ökade med 17 000 år 2012 i Finland! Det är mycket.

 • Och vad skall du bli som stor?

  Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem. Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella.

 • Hur få sömnen att infinna sig

  Varför sover vi? Vad behöver vi sömnen till? Frågor som dessa finns det ännu inga entydiga svar på, bara spekulationer. Vi vet, att vi inte kan fungera utan en viss måtta sömn, ett mått som uppskattas till mellan sex och nio timmar. Ju mera regelbundet vi sover, desto bättre mår kroppen och vårt psyke och desto bättre arbetar vår hjärna.