Hoppa till huvudinnehåll

Fysioterapeut antas hinna med 15 patienter per dag

Sjukvårdare på ett sjukhus
Det råder brist på vårdpersonal i Pejas sjukhus. Fotot är inte från Pejas. Sjukvårdare på ett sjukhus Bild: Yle / Mika Kanerva vårdare

Arbetstakten på Pejas sjukhus i Vanda är hård. En fysioteraopeut kan ha femton patienter per dag och hinner bara sköta hälften av dem, sjukskötare kan ha fyra patienter att ta hand om eller till och med åtta.

- Det är frustrerande, berättar en anställd för Yle Huvudstadsregionen.

Ledande överläkare Markku Mäkijärvi överraskas av uppgifterna.

- Det låter som en stor arbetsbörda, säger Mäkijärvi som ansvarar för specialsjukvård och sjukhusvård vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Han har inte fått några larmrapporter om läget i Pejas.

"Ska utredas"

- I de rapporter jag har tagit del av kommer det ingenstans fram att det finns dylika problem. Men vi ska nu utreda om det faktiskt är så, säger Mäkijärvi.

Vårdarfacket Tehy har inte heller hört om långvariga problem med alltför få skötare per patient, men facket uppger att det tidvis kan bli tajt om det är många sjukfall bland personalen. I våras har det varit svårt att få in tillräckligt med vikarier på just Pejas sjukhus, men enligt Tehy har det blivit bättre nu.

- Vi har gjort en snabbgallup och den visar att det just nu inte finns akut behov av sjukskötare på någon avdelning, säger Mäkijärvi.

Sjukvårdsdistriktet har gjort beslut om att dra ner på användningen av hyresarbetskraft utifrån, det är meningen att husets egna vikariepool ska räcka till.

- Vi har dåligt med pengar. Vi använder hyresarbetskraft men funderar noggrannare över behovet än tidigare. Budgeten är stram, säger Markku Mäkijärvi.

Helena von Alfthan