Hoppa till huvudinnehåll

Skidan slinter även utan vinter

Bild: AP Graphics bank skida

I Helsingfors inleddes skidsäsongen på lördagen. Åtminstone om man är villig att skida inomhus.

Stensböle skidhall i Helsingfors öppnade sina dörrar för säsongen på lördagen. Det är en knapp månad tidigare än förra året. Stefan Fröberg, avdelsningschef för utomhusidrott på Helsingfors stad, berättar att de valde att öppna tidigare pågrund av hallens popularitet förra året.

- Vi vill se när den optimala tiden är att öppna, när det lönar sig att öppna och när det kommer kunder. Men under veckoslutet hade vi bara 102 kunder, berättar han.

Förra året drog skidhallen upp till 500 besökare per dag. Fröberg säger att kunderna främst består av äldre erfarna skidåkare som vill inleda skidsäsongen redan på hösten.

- Det är vuxna och pensionärer som är aktiva skidåkare som kommer, det är verkliga skidveteraner som besöker hallen, förklarar han.

Inte särskilt miljövänlig

Besökarantalet visar att hallen visserligen är viktig för skidentusiaster, men Fröberg medger att det kanske skulle vara miljövänligare att vänta på de första snöflingorna innan man inleder skidsäsongen.

- Nog äter den ju upp energi, men man ska komma ihåg att säsongen bara pågår från september tills det att den första snön kommer. Förra året sjönk kundantalet från 500 per dag till 15 när den första snön kom, trots att det inte ännu fanns ett enda spår i Helsingfors, berättar Fröberg.

- Finländarna vill nog helst skida ute, fortsätter han.

Fröberg säger att han inte har något direkt svar på varför människor upplever att det är viktigt att det ska finnas skidmöjligheter redan tidigt på hösten.

- Det är svårt att säga, man kan ju fråga sig varför folk väljer att spela ishockey inne fast vi har utebanor, det handlar helt enkelt om vad kunden vill ha, resonerar Fröberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen