Hoppa till huvudinnehåll

Kontanter till privatpersoner nya biståndstrenden

Barnen är framtiden, men utan mark kan byborna inte tjäna pengar och inte betala barnens skolgång. En av byborna var rädd att barnen kommer att bli tjuvar i framtiden – för har de ingen utbildning får de inte jobb och kan inte tjäna pengar på lagligt vis.
Barnen är framtiden, men utan mark kan byborna inte tjäna pengar och inte betala barnens skolgång. En av byborna var rädd att barnen kommer att bli tjuvar i framtiden – för har de ingen utbildning får de inte jobb och kan inte tjäna pengar på lagligt vis. Bild: Yle/Smältpunkt/Liselott Lindström afrikanska barn

Slopa tröga och ineffektiva biståndsprogram. Ge i stället reda pengar direkt till enskilda personer i fattiga länder. Det förespråkar en amerikansk organisation som utmanar den traditionella bilden av bistånd.

Organisationen GiveDirectly letar reda på fattiga människor i Kenya, ger dem tusen dollar i handen och väntar på resultat. De som fått donationen får använda pengarna precis som de vill – ett koncept som verkar fungera.

Fixa taket eller köp mat

Hittills har de flesta mottagarna enligt organisationen använt pengarna till att skaffa sig ett ordentligt tak av metall. Annat som folk har satsat på är att köpa land eller kreatur, betala skolavgifter eller skaffa sig mat eller kläder.

I praktiken fungerar det så att den som vill skänka pengar till organisationen betalar in en summa på organisationens konto. Organisationen letar reda på enskilda familjer i de fattigaste områdena i Kenya. Endast de allra fattigaste får vara med, och organisationen väljer därför ut familjer som bor i hyddor byggda av lera, trä och gräs.

Pengarna distribueras med hjälp av mobiltelefoner.

Konkret hjälp

På organisationen säger man att direkthjälp av det här slaget är ett mer effektivt sätt att hjälp fattiga, än traditionella biståndsprogram. Det här motiveras med avsaknaden av en omfattande organisation och byråkrati som slukar pengar. Dessutom får de fattiga personerna själva mer makt då de själva definierar var pengarna behövs mest. På det här sättet hjälper man de mest utsatta att hjälpa sig själva, säger man på GiveDirectly.

Vad tycker du? Är direkthjälp av det här slaget ett bra alternativ till biståndsorganisationernas verksamhet? Eller är det bäst att låta aktörer med erfarenhet sköta det hela?

På onsdag besöker Mika Railo från Kepa, utvecklingscentralen för utvecklingsarbete Radiohuset och ger sin syn på direkthjälp. Vad tycker du om det här sättet att hjälpa? Kommentera gärna eller ställ en fråga här nedan, eller på adressen radiohuset@yle.fi eller Radiohusets facebooksida!

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle