Hoppa till huvudinnehåll

Permitteringar fortfarande möjliga inom sjukvårdsdistriktet

En sjukvårdare med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor.
En sjukvårdare med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor. Bild: Yle vård (skötsel),vårdplatser,hälsovård,sjukvård,sjukskötare,Sjuksköterska,sjukdom (tillstånd)

Sjukvårdsdistriktet kan fortfarande ta till permitteringar som en sparåtgärd. Det beslöt sjukvårdsdistriktets styrelse efter omröstning på tisdagen.

Enligt sjukvårdsdistriktets direktör Olli-Pekka Lehtonen kan permitteringarna förverkligas under årets sex sista veckor. Dessutom kommer personalen att uppmuntras till att ta ledighet utan lön.

Personalkostnadernas inbesparingsmål ligger på 5,8 miljoner euro men enligt Lehtonen är det oklart om sparmålet uppnås i år.

Lehtonen säger att sjukvårdsdistriktet strävar efter att sparåtgärderna inte ska påverka patienternas tillgång till specialsjukvård.

Jussi Rantanen som är huvudförtroendeman vid Åbo universitetscentralsjukhus är besviken på resultatet. Han anser att tvång inte är god personalpolitik. Han tror dessutom att permitteringarna utgör ett hot mot patientsäkerheten.

Samarbetsförhandlingar har pågått vid sjukvårdsdistriktet sedan augusti. På tisdagen samlades styrelsen för att ta ställning till resultatet. Ursprungligen fanns permitteringar inte med på föredragningslistan men styrelsen beslöt med rösterna 10 mot 9 att permitteringar ska vara ett alternativ.

Läs också