Hoppa till huvudinnehåll

"Stor förlust för Korsnäs om YA flyttar"

Kommundirektör Anita Ismark vill inte att YA flyttar till Vasa och Närpes. Bild: Yle/Kati Enkvist ya

Yrkesakademins verksamhet i Korsnäs kan läggas ner. Det föreslår rektor Maria Slotte för skolans direktion som har möte på onsdag.

På YA är stämningen dämpad och kommundirektören Anita Ismark menar att det inte finns något positivt med en flytt av verksamheten till Vasa och Närpes. Vuxenutbildningen i Korsnäs kan snart vara ett minne blott.

- Vi har verkligen hoppats att man skulle satsa på vuxenutbildningen. Men jag uppfattar inte att det har skett. Man har gjort en hel del som inte gagnar enheten i Korsnäs, säger Ismark.

Enligt Ismark skulle flytten innebära pendling till Närpes och Vasa för de 20-25 arbetstagare som bor i Korsnäs.

- Det är klart att det slår hårt mot en liten bygd när arbetsplatser försvinner från orten, säger Ismark.

Enligt förslaget som YA:s rektor Maria Slotte har gett till direktionen skulle en flytt till Vasa och Närpes ge en direkt årlig inbesparing på 252 000 euro. Men utbildaren Boris Sjöstrand tvivlar på de siffrorna.

- Jag har svårt att se hur man ska kunna spara någonting med att stänga och fortsätta betala hyra och kalla kostnader som hör till. Det kommer inte att lyckas att spara de här summorna, och det kommer också att visa sig i framtiden, säger Sjöstrand.

Boris Sjöstrand är utbildare på elsidan Bild: Yle/Kati Enkvist boris sjöstrand

Minskat behov har lett till förslag

Yrkesakademin i Österbotten har upplevt ett drastiskt minskat behov av arbetskrafts- och vuxenutbildningar.

- Vår utmaning är att vi har små undervisningsgrupper. I och med att minska på verksamhetspunkter kan vi samanvända utrymmen. Vi får en högre samanvändningsgrad om ungdomar och vuxna använder samma maskinparker och teoriutrymmen, säger Slotte.

Hon föreslår att flytten av YA:s verksamhet sker under sommaren 2014.

Läs också: Rektor föreslår flytt

Läs också