Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslöshet bland Grankullaunga förbryllar

Bild: Yle arbetssökande ung person

Arbetslösheten bland de unga i Grankulla har ökat med 70 procent på ett år. Det visar en färsk rapport från Nylands NTM-central. Kultur- och fritidschefen Susanna Tommila som ansvarar för ungdomsarbetet i Grankulla är förvånad.

- Jag blev lite förvånad när jag såg den här siffran, den informationen som jag har säger att vi har tio arbetslösa, och nu säger de här uppgifterna att antalet ökat med det dubbla, säger hon.

Tommila reagerar på de nya uppgifterna med blandade känslor.

- Jag är förstås glad att de har anmält sig til arbetskraftsbyrån, för att det är den vägen som de kommer vidare och får vägledning. Ledsen är jag ju förstås därför att det är så många ändå, säger hon.

Tommila säger att hon hoppas att det höjda antalet arbetslösa under 25 år helt enkelt vittnar om en ökad aktivitiet bland unga att anmäla sig som arbetslösa.

- Det är ju möjligt att själva antalet unga arbetslösa inte har ökat, utan bara antalet som anmält sig till arbetskraftsmyndigheterna, förklarar hon.

I och med att siffrorna är nya för Tommila vill hon inte spekulera allt för mycket i vad den ökade arbetslösheten beror på. Nu ska hon granska uppgifterna närmare.

- Jag måste ta upp den här saken, konstaterar hon.

Informationsdisk för unga

Grankulla satsat har extra mycket på unga i år i och med ungdomsgarantin, berättar Tommila. Bland annat vikten av att söka vägledning och ta kontakt med arbetskraftsbyrån har lyfts fram med de unga. Tommila hoppas att det ökade antalet arbetslösa är ett bevis på att man inte talat för döva öron.

- Jag hoppas ju att informationen gått igenom, det skulle ju vara otroligt fint om det är så. Vi har försökt jobba med våra nätverk och göra dem så pass täta att alla ska kunna vägledas till de tjänster de behöver, säger hon.

En av satsningarna för i år är att man kommer att öppna en informationsdisk som heter Granipoint på ungdomsgården. Dit är det tänkt att unga ska få komma och diskutera och få stöd i ärenden som berör framtiden.

Läs också: Arbetslösheten kraftigt uppåt